• IZLOŽBA “SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U ZRENJANINU 1746.- 1946.”

    ZRENJANIN – U petak 19. maja u 19 časova u Izložbenom salonu Istorijskog arhiva biće otvorena izložba  “Srpska pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746. – 1946.”     Autor izložbe je Slobodan Milin, istoričar i arhivista a saradnici su mu bili Branislav Milošev i Vanda Vojvodić Micova. Najstariji izloženi dokumenti datiraju sa polovine 18. veka od […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    IZLOŽBA “SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U ZRENJANINU 1746.- 1946.”

    ZRENJANIN – U petak 19. maja u 19 časova u Izložbenom salonu Istorijskog arhiva biće otvorena izložba  “Srpska pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746. – 1946.”

     

    izlozba

     

    Autor izložbe je Slobodan Milin, istoričar i arhivista a saradnici su mu bili Branislav Milošev i Vanda Vojvodić Micova.

    Najstariji izloženi dokumenti datiraju sa polovine 18. veka od kada je sačuvan prvi domovni protokol (popis domaćinstava) iz 1746. god. Tu su i dopisi temišvarskih vladika i nadležnih političkih vlasti iz toga vremena.
    Arhivalije su u kontinuitetu sačuvane od 1853. god. dok je starija arhiva najverovatnije postradala u smutnim vremenima revolucije 1848-49. god.
    Izložba je najvećim delom sačinjena od: zapisnika crkvenih odbora, i zapisnika crkvenoškolskog odbora dok naročito važnu građu za istoriju naselja ovog dela Banata čini građa Bečkerečkog protoprezviterijata. Tu su molbe, popisi učenika, spiskovi crkvenih birača itd. Posebno su zanimljivi zapisi sa margina starih bogoslužbenih knjiga, naprimer, zapis o velikom požaru koji je zadesio Veliki Bečkerek 1807. god, koji je načinjen na mineju za mesec avgust.
    Izložba je značajna jer se po prvi put izlažu dokumenti iz crkvenog arhiva koji predstavljaju prvorazredne izvore za istoriju grada.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura