• IZLOŽBA „SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U ZRENJANINU 1746-1946“

    ZRENJANIN – U izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Srpska pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746-1946“, autora Slobodana Milina.     Pred vama su izložena dokumenta i arhivski materijali iz crkveno-opštinske arhive. Osim, Domovnog protokola, dokumenta iz 18. veka koji je najstariji sačuvani pisani izvor, tu je još obilje interesantne […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    IZLOŽBA „SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA U ZRENJANINU 1746-1946“

    ZRENJANIN – U izložbenom salonu Istorijskog arhiva u Zrenjaninu sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Srpska pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746-1946“, autora Slobodana Milina.

     

    istorisjki arhiv
    Izložba u Istorijskom arhivu

     

    Pred vama su izložena dokumenta i arhivski materijali iz crkveno-opštinske arhive. Osim, Domovnog protokola, dokumenta iz 18. veka koji je najstariji sačuvani pisani izvor, tu je još obilje interesantne arhivske graše, među kojima je i zapis o požaru, koji je zahvatio Veliki Bečkerek 1807. godine. Tu su i zapisnici sa sednica crkvenih odbora i skupština, važni su i dopisi temišvarskih a kasnije banatskih vladika, koji svedoče ne samo o istoriji Zrenjanina već o istoriji srpskog naroda na tlu srednjeg Banata – rekao je, pored ostalog, autor izložbe Slobodan Milin  u obraćanju prisutnima na otvaranju postavke.

     

    Protonamesnik hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu Radivoj Nađalin, pohvalio je trud i zalaganje autora izložbe, da svojim sugrađanima osvetli delove istorije koji su sasvim neopravdano bili pomalo zapostavljeni.

     

    Ova izložba je rezultat mukotrpnog jednogodišnjeg rada Slobodana Milina, koji je pretražio arhive u kojima nismo ni znali šta se sve nalazi. Tu je sada i najvažnija knjiga, Domovni protokol, koji je popis stanovnioštva iz 1746. godine, iz kojeg se vidi da je većinski deo stanovništva u Bečkereku bio srpski. Pažljivo pogledajte i svu drugu izloženu građu, jer ima mnogo toga da se vidi, to je naša arhiva, koju trebamo ljubomorno da čuvamo – poručio je sveštenik Radivoj Nađalin.

    Otvaranju izložbe su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i narodni poslanik Mirko Krlić.

     

    arhiv
    Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i narodni poslanik Mirko Krlić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura