Kultura

Izložba slika Rudolfa Brkića

ZRENJANIN – Retrospektivna izložba slika akademskog umetnika iz Zrenjanina Rudolfa Brkića, pod nazivom „Apoteoza idola“, biće otvorena u ponedeljak, 20. aprila, u 19 časova, u Salonu Savremene galerije, najavljeno je danas iz ove ustanove kulture.

Rudolf Brkić
Rudolf Brkić

Na izložbi će biti predstavljeno stvaralaštvo ovog umetnika i pedagoga Zrenjaninske gimnazije, koje je nastalo tokom 50 godina njegovog umetničkog rada – od najranijih, studentskih studija aktova, portreta, mrtvih priroda, pa sve do najnovijih dela nastalih od kraja devedesetih godina prošlog veka do danas.

Pregled stvaralaštva Rudolfa Brkića potvrđuje da je on umetnik zavidnog poznavanja istorije i tehnologije umetnosti starih majstora i da je njegov opus dragoceno svedočanstvo misaonog i emotivnog puta jednog čoveka koji je svoj život posvetio umetnosti.

Osim bavlјenja slikarstvom, Brkić je bio i angažovani kulturni radnik koji je tokom svog višedecenijskog rada u prosveti, od 1970. do 2005. godine, formirao desetine generacija upoznavajući ih sa istorijom umetnosti i kreirajući im svest o značaju kulture i umetnosti u životu svakog čoveka.

Rudolf Brkić je rođen 1940. godine u Pitomači. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti 1964. u Zagrebu, a postdiplomske studije u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića u glavnom gradu Hrvatske četiri godine kasnije. Samostalno je izlagao šest puta u Zrenjaninu, Novom Sadu i Zagrebu, a više puta je izlagao na grupnim izložbama u zemlјi i inostranstvu.

Izložbu u Savremenoj galeriji će otvoriti direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković. Kustoskinja izložbe je Sunčica Lambić – Fenjčev.

Panonski prostor, 1967.
Panonski prostor, 1967.
Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.