• Izložba slika Rudolfa Brkića

    „Apoteoza idola“ u Savremenoj galeriji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Retrospektivna izložba slika akademskog umetnika iz Zrenjanina Rudolfa Brkića, pod nazivom „Apoteoza idola“, biće otvorena u ponedeljak, 20. aprila, u 19 časova, u Salonu Savremene galerije, najavljeno je danas iz ove ustanove kulture.

    Rudolf Brkić
    Rudolf Brkić

    Na izložbi će biti predstavljeno stvaralaštvo ovog umetnika i pedagoga Zrenjaninske gimnazije, koje je nastalo tokom 50 godina njegovog umetničkog rada – od najranijih, studentskih studija aktova, portreta, mrtvih priroda, pa sve do najnovijih dela nastalih od kraja devedesetih godina prošlog veka do danas.

    Pregled stvaralaštva Rudolfa Brkića potvrđuje da je on umetnik zavidnog poznavanja istorije i tehnologije umetnosti starih majstora i da je njegov opus dragoceno svedočanstvo misaonog i emotivnog puta jednog čoveka koji je svoj život posvetio umetnosti.

    Osim bavlјenja slikarstvom, Brkić je bio i angažovani kulturni radnik koji je tokom svog višedecenijskog rada u prosveti, od 1970. do 2005. godine, formirao desetine generacija upoznavajući ih sa istorijom umetnosti i kreirajući im svest o značaju kulture i umetnosti u životu svakog čoveka.

    Rudolf Brkić je rođen 1940. godine u Pitomači. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti 1964. u Zagrebu, a postdiplomske studije u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića u glavnom gradu Hrvatske četiri godine kasnije. Samostalno je izlagao šest puta u Zrenjaninu, Novom Sadu i Zagrebu, a više puta je izlagao na grupnim izložbama u zemlјi i inostranstvu.

    Izložbu u Savremenoj galeriji će otvoriti direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković. Kustoskinja izložbe je Sunčica Lambić – Fenjčev.

    Panonski prostor, 1967.
    Panonski prostor, 1967.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura