• IZLOŽBA RADOVA SA 38. SUSRETA AKVARELISTA U EČKI

    ZRENJANIN – Izložba radova nastalih u okviru 38. susreta akvarelista, otvorena je u salonu Savremene galerije Zrenjanin a izloženi radovi, po tradiciji, ostaće u zbirci ove ustanove kulture.     U Umetničkoj koloniji Ečka, od 29. juna do 3. jula, boravila je jedna umetnička grupa – diSTRUKTURA, i četiri umetnika, i to Lidija Delić, Goran […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    IZLOŽBA RADOVA SA 38. SUSRETA AKVARELISTA U EČKI

    ZRENJANIN – Izložba radova nastalih u okviru 38. susreta akvarelista, otvorena je u salonu Savremene galerije Zrenjanin a izloženi radovi, po tradiciji, ostaće u zbirci ove ustanove kulture.

     

    galerija

     

    U Umetničkoj koloniji Ečka, od 29. juna do 3. jula, boravila je jedna umetnička grupa – diSTRUKTURA, i četiri umetnika, i to Lidija Delić, Goran Despotovski, Milorad Mladenović i Olivera Parlić. Većina umetnika u ovom sazivu opredelila se za rad u tehnici akvarela, iako se danas u oblast akvarela svrstava i ono što se ne smatra čistim akvarelom.

     

    -Imajući u vidu da je voda značajna za tehniku akvarela, ona je vezivno sredstvo u ovoj tehnici, ali i važna kao tema, jer se pravi virtuozi prepoznaju po tome kako slikaju vodu, odabrani su umetnici koji su u svom dosadašnjem stvaralaštvu tretirali vodu kroz druge medije. uovom sazivu većina umetnika odlučila se da slika u tehnici akvarela, jer je sama ideja uslovila akvarel kao medij a učesnike kolonije inspirisalo je okruženje u kojem su se našli, kao što su spomenici, fabrike, priroda, voda koja teče ili se neprirodno zadržava i stoji.

     

    Sve to ih je navelo da motiv prolaznosti provejava  kroz radove nastale u ovogodišnjoj koloniji, pokrećući tako pitanja o ekologiji, lјudskom životu kao i čovekovoj ulozi u tokovima prirode – kaže Slavica Popov, istoričarka umetnosti i kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin.

     

    Jedan od učesnika ovogodišnje kolonije, koji je već boravio u Ečki u jednom od prethodnih saziva, profesor sa Akademije umetnosti u Novom Sadu, Goran Despotovski, kaže da i ove godine nosi lepe utiske iz Zrenjanina.

     

    -Odlučio sam da se izrazim šire, načinio sam instalaciju koja nosi poetiku mirnoće i simbolizuje stajaću vodu.Svet to izražava određenu mistiku koja nas okružuje – kaže Despotovski.

     

    Realizaciju ovogodišnje kolonije, inače, omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura