Kultura

IZLOŽBA RADOVA DVA POZNATA ZRENJANINSKA SLIKARA

zdravko-mandic-crveni-sal
Zdravko Mandić, Crveni šal

ZRENJANIN – Od petka, 28. jula, u salonu Savremene galerije Zrenjanin biće postavlјene slike dva poznata zrenjaninska slikara i dugogodišnja upravnika Savremene galerije Tivadara Vanjeka (1910-1981) i Zdravka Mandića (1935-2012) iz kolekcije Savremene galerije Zrenjanin.

 

zdravko-mandic-crveni-sal
Zdravko Mandić, Crveni šal

 

Tivadar Vanjek je rođen u Velikoj Kikindi 20. septembra 1910. godine. Prvi put je samostalno izlagao u Grafičkom kolektivu u Beogradu 1958. godine, a nakon toga samostalno izlaže više od četrdeset puta u zemlјi i inostranstvu (Budimpešti, Beču, Briselu, Veneciji, Vićenci, Varšavi,…). Učestvovao je na više od dvesta kolektivnih izložbi.

 

Zdravko Mandić je rođen 1935. go­dine u Strigovi u Bosni i Hercegovini, opština Kozarska Dubica. U svom dugogodišnjem slikarskom stvaralaštvu priredio je preko 150 samostalnih izložbi a njegove slike i akvareli su izlagani na oko 500 grupnih izložbenih postavki u zemlјi i inostranstvu. Dobio je više prestižnih nagrada za slikarstvo u zemlјi i inostranstvu, a dela mu se nalaze u galerijama i u privatnim kolekcijama širom sveta, a u Savremenoj galeriji Zrenjanin čuva se 25 njegovih radova.

 

Izložba će biti otvorena do 18. avgusta.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz