Kultura

IZLOŽBA RADOVA DVA POZNATA ZRENJANINSKA SLIKARA

zdravko-mandic-crveni-sal
Zdravko Mandić, Crveni šal

ZRENJANIN – Od petka, 28. jula, u salonu Savremene galerije Zrenjanin biće postavlјene slike dva poznata zrenjaninska slikara i dugogodišnja upravnika Savremene galerije Tivadara Vanjeka (1910-1981) i Zdravka Mandića (1935-2012) iz kolekcije Savremene galerije Zrenjanin.

 

zdravko-mandic-crveni-sal
Zdravko Mandić, Crveni šal

 

Tivadar Vanjek je rođen u Velikoj Kikindi 20. septembra 1910. godine. Prvi put je samostalno izlagao u Grafičkom kolektivu u Beogradu 1958. godine, a nakon toga samostalno izlaže više od četrdeset puta u zemlјi i inostranstvu (Budimpešti, Beču, Briselu, Veneciji, Vićenci, Varšavi,…). Učestvovao je na više od dvesta kolektivnih izložbi.

 

Zdravko Mandić je rođen 1935. go­dine u Strigovi u Bosni i Hercegovini, opština Kozarska Dubica. U svom dugogodišnjem slikarskom stvaralaštvu priredio je preko 150 samostalnih izložbi a njegove slike i akvareli su izlagani na oko 500 grupnih izložbenih postavki u zemlјi i inostranstvu. Dobio je više prestižnih nagrada za slikarstvo u zemlјi i inostranstvu, a dela mu se nalaze u galerijama i u privatnim kolekcijama širom sveta, a u Savremenoj galeriji Zrenjanin čuva se 25 njegovih radova.

 

Izložba će biti otvorena do 18. avgusta.

Podeli članak
sinovoz
FAM