Kultura

Izložba posvećena znamenitom graditelju Velikog Bečkereka

Janoš Panji - graditelj Velikog Bečkereka

U pomalo nesvakidašnjem prostoru, minijaturnom dvorištu Panjijeve palate u centru grada, otvorena je izložba pod nazivom „Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“. Autor izložbe je istoričar umetnosti Bojan Kojičić, stručni saradnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

 

-Ove godine navršava se 140 godina od rođenja i 80 godina od smrti Janoša Panjija, zidarskog majstora, preduzimača i vlasnika ciglane iz Velikog Bečkereka, i to je bio povod da napravimo ovu izložbu. Na desetine objekata u Zrenjaninu podignuto je od kvalitetnih cigala iz Panjijeve ciglane, a mnogi građevinski planovi stambenih kuća potpisani su njegovim imenom. Panjijeva ostvarenja deo su vrednog nasleđa Zrenjanina, a pojedina dela prevazilaze lokalne okvire i predstavlјaju značajne primere secesijske arhitektonske zaostavštine Vojvodine – rekao je na otvaranju autor Bojan Kojičić.

 

Izložba, koju prati luksuzni katalog, postavljena je u Palati Panji, odnosno u zgradi u kojoj se danas, između ostalih, nalazi i Sportski savez grada, u ulici Svetozara Markovića 1, koju je Janoš Panji projektovao, sagradio i u njoj živeo. Otvaranje izložbe u dvorištu koje je, po rečima Kojičića, bilo puno šuta i đubreta, a koje je očišćeno specijalno za ovu priliku, način je da se skrene pažnja na graditeljsko blago koje imamo.

 

-Zahvaljujući Panjiju, ali i drugim neimarima toga doba, Zrenjanin ima neprocenjivo graditeljsko blago od kog su neki objekti svrstani u kulturna dobra od velikog značaja. I izložba je način da skrenemo pažnju na činjenicu da se o mnogima ne staramo dobro – istakao je Kojičić.

 

Janoš Panji - graditelj Velikog Bečkereka

 

Od Panjijevih naslednika živa je samo jedna unuka, koja živi u Nemačkoj. Autor izložbe došao je u kontakt sa njom i zahvaljujući tome izložene su i fotografije iz privatne arhive Janoša Panjija i njegove porodice.

 

Zrenjaninci mogu da pogledaju izložbu svakog radnog dana od ujutru do uveče, objašnjava Kojičić. Ulaz je, u stvari, ulaz u Sportski savez, a eksponati su izloženi na zidovima stepeništa tako da je razgledanje slobodno. Prilika je to da se upozna stvaralaštvo jednog od najplodnijih neimara Velikog Bečkereka.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM