• Izložba posvećena znamenitom graditelju Velikog Bečkereka

    U pomalo nesvakidašnjem prostoru, minijaturnom dvorištu Panjijeve palate u centru grada, otvorena je izložba pod nazivom „Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“. Autor izložbe je istoričar umetnosti Bojan Kojičić, stručni saradnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.   -Ove godine navršava se 140 godina od rođenja i 80 godina od smrti Janoša Panjija, zidarskog majstora, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izložba posvećena znamenitom graditelju Velikog Bečkereka

    U pomalo nesvakidašnjem prostoru, minijaturnom dvorištu Panjijeve palate u centru grada, otvorena je izložba pod nazivom „Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“. Autor izložbe je istoričar umetnosti Bojan Kojičić, stručni saradnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

     

    -Ove godine navršava se 140 godina od rođenja i 80 godina od smrti Janoša Panjija, zidarskog majstora, preduzimača i vlasnika ciglane iz Velikog Bečkereka, i to je bio povod da napravimo ovu izložbu. Na desetine objekata u Zrenjaninu podignuto je od kvalitetnih cigala iz Panjijeve ciglane, a mnogi građevinski planovi stambenih kuća potpisani su njegovim imenom. Panjijeva ostvarenja deo su vrednog nasleđa Zrenjanina, a pojedina dela prevazilaze lokalne okvire i predstavlјaju značajne primere secesijske arhitektonske zaostavštine Vojvodine – rekao je na otvaranju autor Bojan Kojičić.

     

    Izložba, koju prati luksuzni katalog, postavljena je u Palati Panji, odnosno u zgradi u kojoj se danas, između ostalih, nalazi i Sportski savez grada, u ulici Svetozara Markovića 1, koju je Janoš Panji projektovao, sagradio i u njoj živeo. Otvaranje izložbe u dvorištu koje je, po rečima Kojičića, bilo puno šuta i đubreta, a koje je očišćeno specijalno za ovu priliku, način je da se skrene pažnja na graditeljsko blago koje imamo.

     

    -Zahvaljujući Panjiju, ali i drugim neimarima toga doba, Zrenjanin ima neprocenjivo graditeljsko blago od kog su neki objekti svrstani u kulturna dobra od velikog značaja. I izložba je način da skrenemo pažnju na činjenicu da se o mnogima ne staramo dobro – istakao je Kojičić.

     

    Janoš Panji - graditelj Velikog Bečkereka

     

    Od Panjijevih naslednika živa je samo jedna unuka, koja živi u Nemačkoj. Autor izložbe došao je u kontakt sa njom i zahvaljujući tome izložene su i fotografije iz privatne arhive Janoša Panjija i njegove porodice.

     

    Zrenjaninci mogu da pogledaju izložbu svakog radnog dana od ujutru do uveče, objašnjava Kojičić. Ulaz je, u stvari, ulaz u Sportski savez, a eksponati su izloženi na zidovima stepeništa tako da je razgledanje slobodno. Prilika je to da se upozna stvaralaštvo jednog od najplodnijih neimara Velikog Bečkereka.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura