• IZLOŽBA POSVEĆENA TODORU MANOJLOVIĆU U MAĐARSKOM ČANADU

    ZRENJANIN – U subotu 23. septembra u 9 časova u Mađarskom Čanadu (Magyarcsanád) biće otvorena izložba Narodnog muzeja Zrenjanin posvećena Todoru Manojloviću – pesniku, esejisti, istoričaru umetnosti i dramskom piscu. Izložba se organizuje u okviru „Dana Sv. Gelerta“ u Rumunsko-srpskom narodnom domu (Román-szerb nemzetiségi ház).     Izložba je prvi put predstavljena publici u Mađarskoj […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    IZLOŽBA POSVEĆENA TODORU MANOJLOVIĆU U MAĐARSKOM ČANADU

    ZRENJANIN – U subotu 23. septembra u 9 časova u Mađarskom Čanadu (Magyarcsanád) biće otvorena izložba Narodnog muzeja Zrenjanin posvećena Todoru Manojloviću – pesniku, esejisti, istoričaru umetnosti i dramskom piscu. Izložba se organizuje u okviru „Dana Sv. Gelerta“ u Rumunsko-srpskom narodnom domu (Román-szerb nemzetiségi ház).

     

    todoru
    Spomen soba Todor Manojlović

     

    Izložba je prvi put predstavljena publici u Mađarskoj juna ove godine, u muzeju „Jožef Atila“ u Makou (Makó). Izazvala je veliko interesovanje od strane predstavnika srpske nacionalne zajednice u Mađarskoj. Nakon gostovanja u Mađarskom Čanadu, izložba će biti prikazana i publici u Segedinu.

     

    Kroz devet panoa, publika će se upoznati sa biografijom Todora Manojlovića, sa njegovim bogatim književnim radom, kao i saradnjom i prijateljstvom sa mađarskim pesnikom Adi Endreom. Takođe, istaknuta je i Spomen-soba Todora Manojlovića koja se nalazi u okviru stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin. Uvid u ove segmente rada i života Todora Manojlovića, publika će steći kroz tekstove na srpskom i mađarskom jeziku, kao i kroz vizuelni materijal koji ih prati.

     

    Izložbu je priredila Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja, dok je tekstove na mađarski jezik prevela Aranka Balint iz Istorijskog arhiva Zrenjanin. Dizajn izložbe uradio je Dušan Marinković,  viši kustos – master fotograf iz Narodnog muzeja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura