Kultura YTOP

IZLOŽBA POSVEĆENA POZORIŠTU I PREMIJERA „ROMEA I JULIJE“

"Romeo i Julija"

ZRENJANIN – U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu, 15. oktobra, u 19 časova, biće otvorena izložba o istorijatu zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ povodom obeležavanja sedamdeset godina Dramske scene i šezdeset godina Lutkarske scene.

Velika sala Narodnog pozorišta
Velika sala Narodnog pozorišta

Izložba je nastala saradnjom zrenjaninskog Pozorišta i Pozorišnog muzeja Srbije, a autorka izložbe i kataloga je Aleksandra Milošević, viši kustos Pozorišnog muzeja Srbije.

Publika će imati priliku da sagleda istorijat zrenjaninskog Pozorišta kroz fotografije, plakate, programe, skice, lutke i najvažnija izdanja o ovoj ustanovi. Deo izložbe posvećen je radu Dramske scene na mađarskom jeziku, koja više ne postoji, a posebna pažnja posvećena je dečjem lutkarskom pozorištu koje od 1956. radi sa velikim uspehom.

Povodom 15. oktobra, Dana pozorišta, nakon otvaranja izložbe, Pozorište će premijerno izvesti „Romea i Juliju“ Vilijama Šekspira u režiji Nikole Zavišića, čime se pridružuje svetskim pozorištima u obeležavanju 400 godina od smrti najvećeg dramatičara.

"Romeo i Julija" na Dan pozorišta
„Romeo i Julija“ na Dan pozorišta

Zdanje u kojom se danas nalazi Pozorište „Toša Jovanović“ zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije uvršteno je u „Evropsku rutu istorijskih teatara“. Nekadašnja zgrada žitnice, 1839. godine preuređena je u pozorište u kom je i danas smeštena najstarija barokna scena u zemlji. Nakon restauracije 1984. godine izgled pozorišne sale urađen je po ugledu na onaj iz 1884. godine, a Zrenjanin je 1946. godine dobio profesionalne glumce i Narodno pozorište nazvano po glumcu rođenom u Zrenjaninu Toši Jovanoviću.

Pored učešća na Sterijinom pozorju, Bitefu, međunarodnim festivalima u Bugarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Pozorište je tokom dugogodišnjeg rada sa obe svoje scene donelo impozantan broj nagrada i sa domaćih festivala, posebno Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Na Dramskoj sceni, tokom 70 godina, odigrano je 455 premijera i 8.407 predstava koje je videlo 2.735.077 gledalaca. Dok je na Lutkarskoj sceni tokom 60 godina rada bila 331 premijera i 9.518 odigranih predstava koje je video 1.957.671 gledalaca.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.