• IZLOŽBA POSVEĆENA POZORIŠTU I PREMIJERA „ROMEA I JULIJE“

    ZRENJANIN – U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu, 15. oktobra, u 19 časova, biće otvorena izložba o istorijatu zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ povodom obeležavanja sedamdeset godina Dramske scene i šezdeset godina Lutkarske scene. Izložba je nastala saradnjom zrenjaninskog Pozorišta i Pozorišnog muzeja Srbije, a autorka izložbe i kataloga je Aleksandra Milošević, viši […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    IZLOŽBA POSVEĆENA POZORIŠTU I PREMIJERA „ROMEA I JULIJE“

    ZRENJANIN – U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu, 15. oktobra, u 19 časova, biće otvorena izložba o istorijatu zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ povodom obeležavanja sedamdeset godina Dramske scene i šezdeset godina Lutkarske scene.

    Velika sala Narodnog pozorišta
    Velika sala Narodnog pozorišta

    Izložba je nastala saradnjom zrenjaninskog Pozorišta i Pozorišnog muzeja Srbije, a autorka izložbe i kataloga je Aleksandra Milošević, viši kustos Pozorišnog muzeja Srbije.

    Publika će imati priliku da sagleda istorijat zrenjaninskog Pozorišta kroz fotografije, plakate, programe, skice, lutke i najvažnija izdanja o ovoj ustanovi. Deo izložbe posvećen je radu Dramske scene na mađarskom jeziku, koja više ne postoji, a posebna pažnja posvećena je dečjem lutkarskom pozorištu koje od 1956. radi sa velikim uspehom.

    Povodom 15. oktobra, Dana pozorišta, nakon otvaranja izložbe, Pozorište će premijerno izvesti „Romea i Juliju“ Vilijama Šekspira u režiji Nikole Zavišića, čime se pridružuje svetskim pozorištima u obeležavanju 400 godina od smrti najvećeg dramatičara.

    "Romeo i Julija" na Dan pozorišta
    „Romeo i Julija“ na Dan pozorišta

    Zdanje u kojom se danas nalazi Pozorište „Toša Jovanović“ zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije uvršteno je u „Evropsku rutu istorijskih teatara“. Nekadašnja zgrada žitnice, 1839. godine preuređena je u pozorište u kom je i danas smeštena najstarija barokna scena u zemlji. Nakon restauracije 1984. godine izgled pozorišne sale urađen je po ugledu na onaj iz 1884. godine, a Zrenjanin je 1946. godine dobio profesionalne glumce i Narodno pozorište nazvano po glumcu rođenom u Zrenjaninu Toši Jovanoviću.

    Pored učešća na Sterijinom pozorju, Bitefu, međunarodnim festivalima u Bugarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Pozorište je tokom dugogodišnjeg rada sa obe svoje scene donelo impozantan broj nagrada i sa domaćih festivala, posebno Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

    Na Dramskoj sceni, tokom 70 godina, odigrano je 455 premijera i 8.407 predstava koje je videlo 2.735.077 gledalaca. Dok je na Lutkarskoj sceni tokom 60 godina rada bila 331 premijera i 9.518 odigranih predstava koje je video 1.957.671 gledalaca.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura