Kultura

IZLOŽBA O VELIKANU UROŠU PREDIĆU SELI SE U BEOGRAD

BEOGRAD, ZRENJANINIzložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ iz Narodnog muzeja Zrenjanin putuje za Beograd, i biće otvorena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, u sredu, 14. marta, u 19 časova.

 

Izložba koja je izazvala veliku pažnju u gradu na Begeju i koju je videlo 8.000 posetilaca, biće prva u istoriji Narodnog muzeja koja će biti postavljena u prestižnoj Galeriji SANU-a.

 

– Za muzej, a i za mene kao autora i kustosa koji vodi legat Uroša Predića, ovo je velika čast i priznanje – kaže za portal zrenjaninski.com Olivera Skoko, autorka izložbe. – I ovo je prvi put da se atelje Uroša Predića, posle 44 godine, bar na kratko vraća u Beograd. Ako se zna da se u ovoj galeriji izložbe ugovaraju godinu dana unapred, i da svaku izložbu prosečno poseti 20.000 ljudi, onda je čast još veća, ističe Skoko.

 

Izložba u Galeriji SANU biće dopunjena portretima Vuke Velimirović, Ksenije Atanasijević i Marka Murata, koji su deo Umetničke zbirke SANU, kao i slikom „Kosovska devojka“ iz zbirke Muzeja grada Beograda i portretom Mihajla Pupina koji je u vlasništvu Crkve u Idvoru.

 

– Nije bilo lako, ali uspeli smo da „Kosovsku devojku“ uvrstimo u izložbu – kaže Skoko. – „Kosovka devojka“ je vlasništvo Muzeja grada Beograda i smeštena je u depou, tako da posetioci nemaju priliku da je često vide. Biće izloženi i portret Kralja Petra, vlasništvo zrenjaninskog muzeja, koja nije bila izložena u Zrenjaninu, ističe Skoko.

 

U galeriji je obezbeđeno svakodnevno stručno vođenje kroz izložbu. Autorka Olivera Skoko to će činiti svake srede od 17 časova.

 

– Volela bih da ovu izložbu u Beogradu pogleda što više posetilaca, a veliko bi mi zadovoljstvo bilo da bude što više Zrenjaninaca koji u Beogradu žive ili rade – kaže Skoko, pa je ovo ujedno i poziv.

 

Izložba će biti otvorena do 15. aprila.

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Zbog čega su Beograđani privilegovani u odnosu na Zrenjanince, pa će imati priliku da vide dopunjenu izložbu? Da li smo u odnosu na njih građani nekog sedmog reda ?