Kultura Vesti Zrenjanin

Izložba o Prediću otvara jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija

uroš predić

Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“, čija je autorka viša kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin Olivera Skoko, otvoriće 26. „Žički duhovni sabor – Preobraženje 2019“.

 

Reč je o jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja se više od dve decenije organizuje u Kraljevu.

 

– Za mene kao autora, ali i za Narodni muzej Zrenjanin, ovo je velika čast – kaže za portal zrenjaninski.com Olivera Skoko, autorka izložbe. – Izložba živi već skoro dve godine nakon što je prvi put postavljena, i to samo govori da smo „gladni“ pravih kulturnih vrednosti i veličina, što Uroš Predić svakako jeste.

 

Skoko dodaje da je bilo puno poziva za gostovanje, što govori da će izložba imati svoj dugi vek.

 

Pročitajte još: Studenti Departmana likovnih umetnosti izlažu radove

 

Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“ realizovana je povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića. Premijerno je bila postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin od decembra 2017. do februara 2018. godine. Nakon toga je gostovala u Beogradu, u Galeriji SANU.

 

Izložbu čine 32 rada Uroša Predića, slike, crteži, studije, kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Takođe, biće izloženi i lični predmeti, nameštaj, fotografije, podsetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi.

 

U Zrenjaninu je izložbu posetilo više od 8.000 ljudi, a u Beogradu, u Galeriji SANU, izložbu je videlo više od 45.000 posetilaca.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM