• Izložba o Prediću otvara jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija

    Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“, čija je autorka viša kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin Olivera Skoko, otvoriće 26. „Žički duhovni sabor – Preobraženje 2019“.   Reč je o jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja se više od dve decenije organizuje u Kraljevu.   – Za mene kao autora, ali i za Narodni […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izložba o Prediću otvara jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija

    Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“, čija je autorka viša kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin Olivera Skoko, otvoriće 26. „Žički duhovni sabor – Preobraženje 2019“.

     

    Reč je o jednoj od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji, koja se više od dve decenije organizuje u Kraljevu.

     

    – Za mene kao autora, ali i za Narodni muzej Zrenjanin, ovo je velika čast – kaže za portal zrenjaninski.com Olivera Skoko, autorka izložbe. – Izložba živi već skoro dve godine nakon što je prvi put postavljena, i to samo govori da smo „gladni“ pravih kulturnih vrednosti i veličina, što Uroš Predić svakako jeste.

     

    Skoko dodaje da je bilo puno poziva za gostovanje, što govori da će izložba imati svoj dugi vek.

     

    Pročitajte još: Studenti Departmana likovnih umetnosti izlažu radove

     

    Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“ realizovana je povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića. Premijerno je bila postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin od decembra 2017. do februara 2018. godine. Nakon toga je gostovala u Beogradu, u Galeriji SANU.

     

    Izložbu čine 32 rada Uroša Predića, slike, crteži, studije, kao i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Takođe, biće izloženi i lični predmeti, nameštaj, fotografije, podsetnice, razglednice, pisma, ordenje, dnevnik, slikarski rekviziti i materijal, katalozi, knjige, časopisi.

     

    U Zrenjaninu je izložbu posetilo više od 8.000 ljudi, a u Beogradu, u Galeriji SANU, izložbu je videlo više od 45.000 posetilaca.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin

    Muškarcu iz Srbije transplantirana pluća u Mađarskoj

    Muškarcu iz Srbije uspešno su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje transplantirana pluća u bolnici u Budimpešti, gde se trenutno oporavlja od zahvata koji je trajao deset sati, […]