• Izložba „Jožef Pehan – Umetnik na prekretnici vekova“

    Izložba pod nazivom „Jožef Pehan – Umetnik na prekretnici vekova – Dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“ biće svečano otvorena u petak, 27. aprila, u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.   Autor izložbe i teksta u katalogu je Ivana Arađan, kustos – istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, dok […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izložba „Jožef Pehan – Umetnik na prekretnici vekova“

    Izložba pod nazivom „Jožef Pehan – Umetnik na prekretnici vekova – Dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“ biće svečano otvorena u petak, 27. aprila, u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Autor izložbe i teksta u katalogu je Ivana Arađan, kustos – istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, dok su saradnici na izložbi kustosi – istoričari Boro Vojinović i Pavle Orbović iz Gradskog muzeja u Vrbasu, i privatni kolekcionar Jovan Mandić.

     

    Izložba je rezultat saradnje dve muzejske institucije – Gradskog muzeja u Vrbasu i Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Postavka će obuhvatati umetnička dela Jožefa Pehana iz fonda vrbaskog Muzeja u vidu slika, crteža, skulptura, ličnih predmeta i fotografija, a biće znatno obogaćena i delima iz privatne kolekcije Jovana Mandića iz Novog Sada, koji pasionirano čuva Pehanova likovna ostvarenja u okviru svoje kolekcije vojvođanskog slikarstva.

     

    Cilj autora i organizatora ove izložbe je da predstavi zrenjaninskoj publici dela jednog od najznačajnijih umetnika vojvođanskog prostora, koji je stvarao na samoj prekretnici vekova, i zenit stvaralaštva dosegao u periodu uoči Prvog svetskog rata. Jožef Pehan će biti predstavljen zrenjaninskoj publici kao slikar, crtač, skulptor, karikaturista i dr. Zasebno akcentovan segment unutar izložbe, koji je čini sveobuhvatnom i kompleksnom, jeste i predstavljanje Pehana kao fotografa. Pored slikarskog poziva, Pehan se bavio i fotografskim poslom, otvorivši fotografski atelje (Atelje del Monte) u Vrbasu, pred sam kraj 19. veka. Posetiocima će biti prikazano njegovo bavljenje fotografijom u periodu od kraja 19. veka do perioda nakon Prvog svetskog rata, u kome se pokazao kao vrstan portretista, dokumentarista i umetnički fotograf.

     

    Na izložbi će biti predstavljen i veoma značajan originalan dokumentarni materijal u vezi sa životom i delom Jožefa Pehana. Neki od tih dokumenata su njegova autobiografija, blok sa skicama i crtežima, katalog samostalne izložbe iz 1913. godine (koja se smatra prvom samostalnom modernom izložbom na vojvođanskom prostoru) i drugi dokumenti.

     

    Jožef Pehan jedan je od najznačajnijih modernih stvaralaca, koji je svojim delima i talentom znatno obogatio likovni život i vizuelnu kulturu vojvođanskog prostora.

     

    Tokom trajanja izložbe, biće organizovani prateći program u vidu predavanja i autorskih vođenja u vezi sa slikarstvom i fotografskom delatnošću ovog značajnog umetnika.

     

    Izložba će biti dostupna publici zrenjaninskog Muzeja do 15. juna.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura