Kultura

Izložba „Jožef Pehan – Umetnik na prekretnici vekova“

Jožef Pehan
Jožeš Pehan - Autoportret sa kistom

Izložba pod nazivom „Jožef Pehan – Umetnik na prekretnici vekova – Dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“ biće svečano otvorena u petak, 27. aprila, u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Autor izložbe i teksta u katalogu je Ivana Arađan, kustos – istoričar umetnosti iz Narodnog muzeja Zrenjanin, dok su saradnici na izložbi kustosi – istoričari Boro Vojinović i Pavle Orbović iz Gradskog muzeja u Vrbasu, i privatni kolekcionar Jovan Mandić.

 

Izložba je rezultat saradnje dve muzejske institucije – Gradskog muzeja u Vrbasu i Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Postavka će obuhvatati umetnička dela Jožefa Pehana iz fonda vrbaskog Muzeja u vidu slika, crteža, skulptura, ličnih predmeta i fotografija, a biće znatno obogaćena i delima iz privatne kolekcije Jovana Mandića iz Novog Sada, koji pasionirano čuva Pehanova likovna ostvarenja u okviru svoje kolekcije vojvođanskog slikarstva.

 

Cilj autora i organizatora ove izložbe je da predstavi zrenjaninskoj publici dela jednog od najznačajnijih umetnika vojvođanskog prostora, koji je stvarao na samoj prekretnici vekova, i zenit stvaralaštva dosegao u periodu uoči Prvog svetskog rata. Jožef Pehan će biti predstavljen zrenjaninskoj publici kao slikar, crtač, skulptor, karikaturista i dr. Zasebno akcentovan segment unutar izložbe, koji je čini sveobuhvatnom i kompleksnom, jeste i predstavljanje Pehana kao fotografa. Pored slikarskog poziva, Pehan se bavio i fotografskim poslom, otvorivši fotografski atelje (Atelje del Monte) u Vrbasu, pred sam kraj 19. veka. Posetiocima će biti prikazano njegovo bavljenje fotografijom u periodu od kraja 19. veka do perioda nakon Prvog svetskog rata, u kome se pokazao kao vrstan portretista, dokumentarista i umetnički fotograf.

 

Na izložbi će biti predstavljen i veoma značajan originalan dokumentarni materijal u vezi sa životom i delom Jožefa Pehana. Neki od tih dokumenata su njegova autobiografija, blok sa skicama i crtežima, katalog samostalne izložbe iz 1913. godine (koja se smatra prvom samostalnom modernom izložbom na vojvođanskom prostoru) i drugi dokumenti.

 

Jožef Pehan jedan je od najznačajnijih modernih stvaralaca, koji je svojim delima i talentom znatno obogatio likovni život i vizuelnu kulturu vojvođanskog prostora.

 

Tokom trajanja izložbe, biće organizovani prateći program u vidu predavanja i autorskih vođenja u vezi sa slikarstvom i fotografskom delatnošću ovog značajnog umetnika.

 

Izložba će biti dostupna publici zrenjaninskog Muzeja do 15. juna.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz