• IZLOŽBA HRIŠĆANSKIH SAKRALNIH PREDMETA „NA RASKRŠĆU“

    ZRENJANIN – Povodom predstojećih uskršnjih praznika, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 12. aprila, sa početkom u 18 časova, biće svečano otvorena izložba hrišćanskih sakralnih predmeta iz Arheološkog odeljenja i Zbirke primenjene umetnosti zrenjaninskog muzeja pod nazivom „Na raskršću“. Autorski tandem čine arheolog Aleksandar Šalamon i istoričar umetnosti Dejan Vorgić.     Projekat […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    IZLOŽBA HRIŠĆANSKIH SAKRALNIH PREDMETA „NA RASKRŠĆU“

    ZRENJANIN – Povodom predstojećih uskršnjih praznika, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 12. aprila, sa početkom u 18 časova, biće svečano otvorena izložba hrišćanskih sakralnih predmeta iz Arheološkog odeljenja i Zbirke primenjene umetnosti zrenjaninskog muzeja pod nazivom „Na raskršću“. Autorski tandem čine arheolog Aleksandar Šalamon i istoričar umetnosti Dejan Vorgić.

     

     

    Projekat „Na raskršću“ nastao je kao plod saradnje između Arheološkog odeljenja i Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja u Zrenjaninu. Sve prikupljene muzealije potiču sa prostora Zrenjanina i Banata, što ne znači samo da su tu napravljene, već i da su tu bile u upotrebi.

     

    Ciljevi projekta, koji su zacrtani još sredinom 2016. godine, bili su da se široj i stručnoj javnosti predstavi, u vidu izložbe, više desetina predmeta iz domena verske kulture u rasponu od IX do XX veka. Da bi se projekat u potpunosti uspešno izveo, bilo je neophodno sistematizovati zatečeni materijal u zbirkama, radom na terenu omogućiti nove akvizicije, ali i konzervatorsko – restauratorskim postupkom pripremiti predmete za izlaganje.

     

    Arheološko odeljenje predstaviće hrišćanske sakralne predmete iz srednjeg veka, a odabir predmeta pao je na krstove, korpuse i prstenje sa motivom krsta. Zbirka primenjene umetnosti predstaviće se raznolikim materijalom iz perioda novog veka i najnovijeg doba u vidu krstova, statueta, kandila, ikona, religioznih predstava i drugog. Realizacijom projekta „Na raskršću“ osvetljen je jedan segment hrišćanske kulture, tradicije i umetnosti koja se neguje na prostoru Banata više od hiljadu godina.

     

    Gotovo dve trećine, od ukupno 39 predmeta koje će publika imati priliku da pogleda na izložbi “Na raskršću” do danas nikada nisu bili izlagani, a samo pet njih je publikovano u stručnim publikacijama.

     

    Publika će izložbu moći da pogleda u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin do 17. maja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura