• Izložba gusala u Muzeju

    U postavci 50 instrumenata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – U malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, 8. maja u 19 časova, biće otvorena izložba „Gde svi ćute, oni govore – gusle“, Etnografskog muzeja u Beogradu i Guslarskog društva „Petar Perunović Perun“ iz Zrenjanina.

    „Petar Perunović Perun“
    „Petar Perunović Perun“

    Autor ove gostujuće izložbe je viši kustos-etnolog Miroslav Mitrović, a s obzirom na to da se u Zrenjaninu tokom maja meseca održava Festival guslara Srbije, izložba je prilagođena manifestaciji i dopunjena. Poseban segment izložbe posvećen je Guslarskom društvu „Petar Perunović Perun“ iz Zrenjanina, a autor ovog dela postavke je Branka Babić, kustos-etnolog.

    Etnografski muzej prvi put od svog osnivanja izložio je i predstavio javnosti odabrane gusle iz Zbirke narodnih muzičkih instrumenata, a prvo gostovanje ove izložbe je upravo u Zrenjaninu. Iz zbirke je izdvojeno oko 50 gusala, sakupljanih od sredine 19. veka do danas.
    Izložba je podeljena u pet celina. Prva celina predstavlja gusle 19. veka, vreme Vuka i Njegoša, Filipa Višnjića i Tešana Podrugovića. Druga celina je period Prvog svetskog rata – gusle koje su nošene i vraćene sa Solunskog fronta, među kojima se izdvajaju one koje je izradio vojnik sa invaliditetom 1917. godine u Bizerti od vojničkog šlema. Treća celina obuhvata gusle iz vremena između dva svetska rata, dok četvrtu, u ovom istorijskom hodu gusala, predstavljaju period od Drugog svetskog rata do danas. Poseban, peti segment čine gusle izuzetno interesantne po posebnom ukrašavanju, neobičnim materijalima i likovnim tehnikama.
    Na postavci će biti izložene i gusle članova zrenjaninskog Društva, nošnja dinarskog tipa, kao i gusle u začetku i alat za izradu ovog muzičkog instrumenta.
    Izložba će biti otvorena za posetioce od 8. maja do 6. juna.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura