Kultura

Izložba gusala u Muzeju

ZRENJANIN – U malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, 8. maja u 19 časova, biće otvorena izložba „Gde svi ćute, oni govore – gusle“, Etnografskog muzeja u Beogradu i Guslarskog društva „Petar Perunović Perun“ iz Zrenjanina.

„Petar Perunović Perun“
„Petar Perunović Perun“

Autor ove gostujuće izložbe je viši kustos-etnolog Miroslav Mitrović, a s obzirom na to da se u Zrenjaninu tokom maja meseca održava Festival guslara Srbije, izložba je prilagođena manifestaciji i dopunjena. Poseban segment izložbe posvećen je Guslarskom društvu „Petar Perunović Perun“ iz Zrenjanina, a autor ovog dela postavke je Branka Babić, kustos-etnolog.

Etnografski muzej prvi put od svog osnivanja izložio je i predstavio javnosti odabrane gusle iz Zbirke narodnih muzičkih instrumenata, a prvo gostovanje ove izložbe je upravo u Zrenjaninu. Iz zbirke je izdvojeno oko 50 gusala, sakupljanih od sredine 19. veka do danas.
Izložba je podeljena u pet celina. Prva celina predstavlja gusle 19. veka, vreme Vuka i Njegoša, Filipa Višnjića i Tešana Podrugovića. Druga celina je period Prvog svetskog rata – gusle koje su nošene i vraćene sa Solunskog fronta, među kojima se izdvajaju one koje je izradio vojnik sa invaliditetom 1917. godine u Bizerti od vojničkog šlema. Treća celina obuhvata gusle iz vremena između dva svetska rata, dok četvrtu, u ovom istorijskom hodu gusala, predstavljaju period od Drugog svetskog rata do danas. Poseban, peti segment čine gusle izuzetno interesantne po posebnom ukrašavanju, neobičnim materijalima i likovnim tehnikama.
Na postavci će biti izložene i gusle članova zrenjaninskog Društva, nošnja dinarskog tipa, kao i gusle u začetku i alat za izradu ovog muzičkog instrumenta.
Izložba će biti otvorena za posetioce od 8. maja do 6. juna.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.