• Izložba „Grad fotografima – fotografi gradu“ otvorena na centralnom zrenjaninskom trgu

    Izložba “Grad fotografima – fotografi gradu” otvorena je sinoć na centralnom gradskom trgu u Zrenjaninu, čime je počela sa radom i druga Fotografska kolonija.   Izložbu, kojom se obeležava 180 godina fotografskog rada i fotografije u Zrenjaninu, otvorio Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.   Autor izložbe je poznati zrenjaninski fotograf i fotoreporter Jovan Njegović Drndak, a […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Izložba „Grad fotografima – fotografi gradu“ otvorena na centralnom zrenjaninskom trgu

    Izložba “Grad fotografima – fotografi gradu” otvorena je sinoć na centralnom gradskom trgu u Zrenjaninu, čime je počela sa radom i druga Fotografska kolonija.

     

    Izložbu, kojom se obeležava 180 godina fotografskog rada i fotografije u Zrenjaninu, otvorio Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

     

    Autor izložbe je poznati zrenjaninski fotograf i fotoreporter Jovan Njegović Drndak, a organizator je Savremena galerija Zrenjanin, u saradnji sa Fotografskim dokumentacionim centrom. Na otvaranju izložbe govorili su doajeni srpske fotografije Voja Mitrović, koji živi u Parizu, i Tomislav Peternek. Oni su istakli značaj ovakvih kulturnih događaja i okupljanja.

     

     

    Otvarajući izložbu, gradonačelnik Janjić podsetio je na dugu tradiciju fotografskog rada u gradu na Begeju. On je poželeo entuzijastima koji su ostvarili ideju o organizovanju fotografske kolonije, da taj događaj preraste u tradiciju. Gradonačelnik je obećao i da će podržati ideju o osnivanju Muzeja fotografije u našem gradu, koji bi bio prvi takav muzej u Srbiji.

     

    Postavka izložbe biće pred Zrenjanincima u narednim danima, na petnaest panela u velikom formatu. Na četrdesetak fotografija snimljenih između 1853. i 1940. godine, mogu se, pored ostalog, videti do sada neobjavljene fotografije postavljanja prvog spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću Oslobodiocu. Izložene su i fotografije iz svakodnevice grada, koje se nalaze se u privatnim kolekcijama Stevana Radišića, Ivana Pančića, Danijela Vrške i Duška Malbaškog, kao i fotografije iz fototeke zrenjaninskog Narodnog muzeja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura