• IZLOŽBA 61. SAZIVA UMETNIČKE KOLONIJE EČKA

    ZRENJANIN – U Savremenoj galeriji Zrenjanin do 19. januara traje izložba 61. saziva Umetničke kolonije Ečka – „Slika 2016“. Ovog puta okupilo se petoro istaknutih savremenih srpskih vizuelnih umetnika koji su tokom septembra prošle godine stvarali u paviljonu Umetničke kolonije Ečka. Učesnici ovogodišnje kolonije „Slika 2016“ bili su Mileta Prodanović, Dragana Žarevac, Anica Vučetić, Margareta […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    IZLOŽBA 61. SAZIVA UMETNIČKE KOLONIJE EČKA

    ZRENJANIN – U Savremenoj galeriji Zrenjanin do 19. januara traje izložba 61. saziva Umetničke kolonije Ečka – „Slika 2016“.

    Paviljon Umetničke kolonije Ečka

    Ovog puta okupilo se petoro istaknutih savremenih srpskih vizuelnih umetnika koji su tokom septembra prošle godine stvarali u paviljonu Umetničke kolonije Ečka. Učesnici ovogodišnje kolonije „Slika 2016“ bili su Mileta Prodanović, Dragana Žarevac, Anica Vučetić, Margareta Jelić i Saša Tkačenko, a na izložbi su predstavljeni radovi kroz koje su umetnici razmatrali i preispitivali pojam slike u različitim kontekstima i medijima.

    – Analizirajući pređeni put tokom šest decenija postojanja Umetničke kolonije Ečka uvidelo se da je kolonija tokom ovog perioda konstantno tražila model za opstanak, težeći da ostane referentna tačka tokom burnih promena u umetnosti ovog perioda. Ideja 61. saziva Umetničke kolonije Ečka „Slika 2016“ je da umetnici ovaj put sami odaberu temu kojom će se baviti u svojim radovima, odnosno da predstave ono što ih je najviše inspirisalo i podstaklo na rad u Ečki, njenom okruženju, kao i kroz druženje i razmenu iskustva sa ostalim učesnicima kolonije – ističe kustoskinja Sunčica Lambić – Fenjčev.

    Okupljanja umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka traju u kontinuitetu od 1956. godine, u cilju razmene iskustava, umetničke produkcije i podsticanja kreativnog rada. Iako je pri osnivanju dobila naziv Slikarska kolonija, već nakon dve godine naziv je promenjen u Umetnička kolonija, jer se od samog početka insistiralo na boravku umetnika koji tretiraju različite likovne medije, kao što su ulje na platnu, grafika, akvarel, crtež, skulptura, a u jednom kraćem periodu pozivani su čak i književnici.

    Posebno odvajanje saziva posvećenog akvarelu 1980. godine uslovilo je definisanje drugog saziva posvećenog slici, odnosno slici na platnu, jer se od skulpture kao skupljeg medija u međuvremenu odustalo.

    Nakon višedecenijske zatvorenosti, na pedesetogodišnjicu postojanja, Umetnička kolonija Ečka se transformiše, odnosno vraća na prvobitnu zamisao koja dozvoljava izražavanje umetnika u različitim tehnikama što krajem 20. i početkom 21. veka znači i uvođenje novih tehnologija u rad umetnika.

    Naziv „Slika“ je zadržan, jer pojam u srpskom jeziku ima široko značenje. Pored tradicionalne slike na platnu, termin slika može da označava fotografiju, video ili predstavljanje određene teme.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura