Kultura

ISTORIJA BIOSKOPSKE KULTURE U GRADU

ZRENJANIN – U Narodnom muzeju Zrenjanin u toku su pripreme za izložbu o istoriji bioskopske kulture u našem gradu. Biće propraćen  period od prve bioskopske projekcije u gradu (1898. godine), ekspanzije bioskopske kulture kroz čitav jedan vek, pa sve do današnjih dana.

Bioskop "Avala"
Bioskop „Avala“

Zrenjanin se kroz svoju istoriju može pohvaliti sa nekoliko stalnih bioskopa – „Balkan“, „Vojvodina“, „Avala“, „Kristal“, „Tesla“, koji su bili značajna mesta okupljanja i društvenog života građana svih generacija. Značajno je pomenuti da je u svakom selu u zrenjaninskom okrugu postojala bioskopska sala u domovima kulture i imala važnu ulogu u društveno – vaspitnom životu mladih.

Nakon Drugog svetskog rata, pa sve do kraja osamdesetih godina, u Zrenjaninu i okolini (Čenta, Tiganjica, Aradac, Ečka, itd.) snimani su filmovi, gde su mnogi naši sugrađani imali priliku da posmatraju snimanja, a često i sami učetvuju kao statisti.

Ovim putem Narodni muzej Zrenjanin želi da uputi poziv za saradnju svim žiteljima grada i okolnih mesta da ukoliko poseduju fotografije pomenutih bioskopa, bioskopskih sala, fotografije sa snimanja filmova (iz porodične arhive, kolekcionarski primerci i sl.), arhivski materijal (ulaznice, programi i sl.) i druge predmete koji mogu biti od značaja za ovu temu, kontaktiraju autorke izložbe Ivanu Arađan i Bojanu Vidović, najkasnije do 1. jula.

Kontakt:

tel. 023/ 561–841

mejl: vidovicbojana.nmz@gmail.com

ivana.aradjan@gmail.com

Podeli članak
sinovoz
FAM