• ISIDORI ŽEBELJAN URUČENA NAGRADA FONDA „TODOR MANOJLOVIĆ“

    ZRENJANIN – Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ uručena je danas, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, akademiku i kompozitorki Isidori Žebeljan.     Ona je dvadeset peti laureat ove nagrade, koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“. Nagradu i poklon našoj istaknutoj umetnici uručili su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    ISIDORI ŽEBELJAN URUČENA NAGRADA FONDA „TODOR MANOJLOVIĆ“

    ZRENJANIN – Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ uručena je danas, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, akademiku i kompozitorki Isidori Žebeljan.

     

    Duško Radišić, Isidora Žebeljan i Milan Bjelogrlić

     

    Ona je dvadeset peti laureat ove nagrade, koji je osnovala Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“. Nagradu i poklon našoj istaknutoj umetnici uručili su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i direktor Biblioteke Milan Bjelogrlić.

     

    – Kada sam prošli put bila u Zrenjaninu govorila sam o svojoj tajnoj vezi sa ovim gradom i o Todoru Manojloviću. U međuvremenu sam razmišljala šta bi to bilo najkarakterističnije za takve velikane kao što je bio Manojlović, za tako sjajne umetnike, mislioce, vizionare, ljude širokih pogleda… I palo mi je na pamet da je to odgovornost – kazala je Isidora Žebeljan pre nego što je prisutnima pročitala jedno svoje razmišljanje o odgovornosti, navodeći da u osnovi ona predstavlja našu reakciju na govor drugog, naš odgovor na postojanje drugog i prihvatanje njegove egzistencije koja je u sadejstvu sa našom.

     

    Direktor Gradske narodne biblioteke Milan Bjelogrlić ocenio je da je pred prisutnima u Baroknoj sali prilika da istinski osete blizinu onih kojih zaslužuju poštovanje i koji izazivaju osećanje ponosa što pripadaju našoj kulturi.

     

    – Isidora Žebeljan je naše gore list. Ona je ovde obrazovana, ali je svojim umetničkim izrazom stekla poverenje i pozive najvećih evropskih muzičkih scena. U haromonijskom izrazu Isidore Žebeljan prepoznati su i ritmovi ovih prostora, sa ove ravnice u međurečju, ali su izdignuti do tog univerzalnog nivoa koji je razumljiv evropskoj i svetskoj kulturnoj baštini – ocenio je Bjelogrlić.

     

     

    Odluku o dodeli nagrade je na elektronskoj sednici Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ doneo UO u sastavu Vladislava Gordić Petković, Radovan Živankić, Predrag Miki Manojlović, Boško Milin, Vladimir Arsenijević, Andraš Urban i David Albahari.

     

    U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji da je dobitnica, baveći se, pored komponovanja, pijanizmom i dirigovanjem, redovna članica SANU i profesorka Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu i da u svojoj prebogatoj i višeslojnoj stvaralačkoj biografiji beleži mnogo nastupa i nagrada, pozorišnih i filmskih projekata, diskografskih izdanja, pedagoškog angažmana u univerzitetskoj nastavi i kreativnog umrežavanja sa glasovitim svetskim umetnicima.

     

    Na svečanosti povodom dodele nagrade, u muzičkom delu programa, nastupili su laureatkinja Isidora Žebeljan i Darija Čanji, učenica trećeg razreda Muzičke škole „Josif Marinković“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura