Kultura Vesti Zrenjanin

IN MEMORIAM: Preminuo književnik i publicista Stanko Ž. Šajtinac

stanko ž. šajtinac

Stanko Ž. Šajtinac, književnik, publicista i teatarski poslenik, jedan od vodećih intelektualaca Zrenjanina i regije, preminuo je posle teške i kraće bolesti.

 

Stanko Ž. Šajtinac rođen je u Zrenjaninu 1952. Diplomirao je svetsku književnost na Filološkom fakultetu Beogradskog univerziteta. Prozu, eseje, pozorišnu i likovnu kritiku objavljuje od 1970. godine. Bio je član Društva književnika Vojvodine. Prevođen je na mađarski i slovački jezik.

 

Autor je, između ostalog, sledećih dela: „Orosinska dedovina”, “Juvenilna ekspozicija”, “Rečnik zavičajne fantastike”, “Prokimenski putopisi”, “Dnevnik melanholije”… Objavio je knjigu iz teatrologije “Narodno pozorište Toša Jovanović – Zrenjanin, 1946-2006” i publicistike “Vek organizovane brige o starim licima”.

 

Kako u oproštajnom slovu navodi književnik i književni kritičar Zoran Slavić, prošle godine Stanko je u izdanju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ objavio knjigu proza „Dnevnik melanholije“.

 

– Podsećam vas šta sam to prilikom napisao. Neka to bude podsetnik da knjigu svakako pročitate. Stanko to zaslužuje, ljudski i umetnički – poručuje Slavić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM