• I naš Muzej od 10 do 10

    Bogat program

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Narodni muzej Zrenjanin učestvuje u manifestaciji pod nazivom “Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10”, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz podršku Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine.

    Najava za manifestaciju

    Desetodnevi svojevrsni muzejski praznik, sa otvorenim vratima za posetioce od 10 do 10, počinje od danas,  9. maja na Dan pobede i Dan Evrope, a zaključuje se 18. maja, na Međunarodni dan muzeja. A 16. maja je i poseban događaj –tradicionalna Evropska noć muzeja, pa će ljubitelji kulture uživati u narednim danima.

    Narodni muzej Zrenjanin pripremio je bogate I raznovrsne kulturne sadržaje za svoje posetioce. Pored izložbi, biće upriličene radionice, koncerti i predavanja., sve uz besplatan ulaz.

    U salonu Narodnog muzeja u utorak, 12. maja u 19 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Kolo srpskih sestara – poklonjena kolekcija“  autorke mr Rajke Grubić, muzejskog savetnika – etnologa.

    Tema kataloga i izložbe je kolekcija dospela u Muzej posredstvom Kola srpskih sestara uz osvrt na rad i značaj ovog humanitarno i kulturno-prosvetiteljskog društva. Kolekcija koju je ovo društvo poklonilo Muzeju broji oko 100 predmeta.

    U okviru izložbe predstavljeno je i Kolo srpskih sestara – dobrotvorno društvo koje je u Velikom Bečkereku/Petrovgradu delovalo između dva svetska rata. Ovo je prilika da se rad ovog humanitarnog društva, po prvi put nakon njegovog ukidanja (1946), predstavi javnosti. Izložba će biti otvorena do 30. juna.

    U sredu, 13. maja, u 19 časova, u salonu će biti održano predavanje “Whisky – vatra iz vode”. Novinar, publicista i autor istoimene knjige, Aleksandar Žikić predstaviće fenomen jednog od najpopularnijih pića i simbola Škotske. Predavanje se organizuje povodom nominacije Narodnog muzeja Zrenjanin za nagradu Evropski muzej godine i učešća na Evropskom muzejskom forumu u Glazgovu od 13. do 16. maja. U okviru predavanja biće predstavljen i prvi vojvođanski viski – „Two Doves“ koji proizvodi porodica Komaromi iz Đurđeva.  Moderatorka večeri je Olivera Skoko, kustos-istoričar umetnosti.

    U ponedeljak 18. maja u 19 časova, biće održano predavanje „Razgovor o zrenjaninskoj košarci“ čiji će moderatori biti Zoran Slavić i Branko Onjin, kustos-istoričar. Biće reči o istorijatu košarke u Zrenjaninu, a akcenat će biti na šampionskom timu iz 1956. godine. Učestvuju i Lajoš Engler, Veselin Katić i Aleksandar Tornjanski.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura