Kultura

Hor iz Turske u okviru velike evropske turneje nastupa i u Zrenjaninu

hor iz turske

U okviru svoje velike evropske turneje „Bridges of Roots“, u ponedeljak, 18. marta, od 20 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu će nastupiti hor iz Turske „Boğaziçi Jazz Choir“. Hor će u okviru ove turneje, u svojoj obnovljenoj postavci, nastupiti u osam gradova, u pet evropskih zemalja.

 

„Boğaziçi Jazz Choir“ je osnovao 2011. dirigent Masis Aram Gözbek, i poznat je kao pionirski poduhvat horske muzike u Turskoj. U horu peva 30 pevača koji izvode širok repertoar kompozicija od savremenih, do džez i tradicionalnih. Hor učestvuje na brojnim projektima u Turskoj i nastupa na značajnim događajima širom sveta. Uz brojne nagrade koje je osvojio, treba posebno izdvojiti prvo mesto u Folklor kategoriji i 13. mesto na ukupnom „Interkultur” svetskom rangiranju 2012. godine, kao i to da je 2016. godine bio jedan od 10 horova koji su pozvani na prestižni 10. Evropski festival omladinskih horova u Bazelu, u Švajcarskoj, i prva i jedina grupa koja je tamo predstavljala Tursku.

 

Dirigent hora, Masis Aram Gözbek (1987, Istanbul) osnivač je i umetnički direktor i Boğaziçi omladinskog hora i MAGMA horova, kao i predavač na Konzervatorijumu Univerziteta Haliç. Osvojio je brojne nagrade. Pozvan je da bude član žirija na 66. Evropskom muzičkom festivalu za mlade 2018. (Neerpelt, Belgija). Vodi i brojne radionice i seminare o horskoj muzici u nekoliko škola i udruženja u različitim gradovima Turske i u inostranstvu.

 

Ovaj koncert će biti prvi od promotivnih koncerata koji najavljuju predstojeći šesti Horski festival „Slobodan Bursaćˮ koji će se održati od 31. maja do 3. juna u Zrenjaninu. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.

 

Ulaz je slobodan.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM