• „Hibridni narativi, hibridne istorije“ počinju uznemirujućim odjecima prošlosti

    Izložba pod nazivom „Hibridni narativi, hibridne istorije“ biće otvorena u petak, 27. decembra, od 20 časova. Izložba će biti upriličena u salonu Savremene galerije Zrenjanin.   Na izložbi će biti predstavljeni radovi Darka Vukića, Mirze Dedaća i Gorana Stojčetovića, svi iz Srbije, Igora Ripaka koji živi i radi na relaciji Srbija – Austrija, Lize Grobler […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Hibridni narativi, hibridne istorije“ počinju uznemirujućim odjecima prošlosti

    Izložba pod nazivom „Hibridni narativi, hibridne istorije“ biće otvorena u petak, 27. decembra, od 20 časova. Izložba će biti upriličena u salonu Savremene galerije Zrenjanin.

     

    Na izložbi će biti predstavljeni radovi Darka Vukića, Mirze Dedaća i Gorana Stojčetovića, svi iz Srbije, Igora Ripaka koji živi i radi na relaciji Srbija – Austrija, Lize Grobler iz Južnoafričke Republike, Mile Panić iz Bosne i Hercegovine, i Sahara Sepahdarija, kojem su kao odredište upisani Iran i SAD.

     

    Kustoskinja izložbe je Nadežda Kirćanski.

     

    Izložba je, inače, projekat nastao u saradnji Nadežde Kirćanski i njujorške „HEKLER – kolaborativne platforme“. Nju su osnovali Nataša Prljević, Jelena Prljević i Džošua Nierodžinski. Projekat „Hibridni narativi, hibridne istorije“ započet je u novembru 2018. godine. Nastao je tokom boravka Nadežde Kirćanski na Residency Unlimited-u u Bruklinu, kao deo nagrade Mangelos, koju je te godine dobila. Pored dvomesečne rezidencije, nagrada se sastoji i iz samostalne izložbe, po povratku u Srbiju. Projekat je zamišljen kao grupna izložba sa ciljem da proširi uobičajenu formu unošenjem kustoskih i kolaborativnih procesa. U ovom slučaju to je urađeno sa lokalnim/regionalnim umetnicima, kao i sa onima koje je Nadežda upoznala u Njujorku.

     

    Pročitajte još: Likovni salon „30×30“ otvoren do kraja godine u Kulturnom centru (Video)

     

    Izložba otvorena do 30. januara

     

    – Izložba „Hibridni narativi, hibridne istorije“ počinje uznemirujućim odjecima prošlosti koji možda imaju neke veze i sa nama. Merijen Hirš je to nazvala „postmemory“ želeći da označi specifičan odnos nove generacije sa sećanjem njihovih predaka. To je nasleđeni narativ koji je nekad usađen toliko duboko da se čini kao da je naše autentično iskustvo – navodi kustoskinja Nadežda Kirćanski, pored ostalog, u najavi izložbe.

     

    U tekstu najave ističe se i da radovi i iskustva podeljeni na izložbi istražuju instrumente pripovedanja koji mogu doprineti kontra-istoriji, otkrivajući i arhivirajući marginalne, previđene i skrivene perspektive u koleraciji sa post-činjeničnom epohom koja nas je dočekala u ovom milenijumu. Izložba nudi virtuelni i fizički forum za diskusiju o odgovornosti kod proizvodnje istorijskog znanja i načinima na koje se ovi narativi i metodi prenose na naredne generacije.

     

    Izložba će u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji biti otvorena do 30. januara.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura