Foto dana Kultura Vesti Zrenjanin

Gradska narodna biblioteka ovog leta nije imala zidove! (Foto)

gradska narodna biblioteka

Ovo leto obeleženo je velikim brojem aktivnosti koje je sprovela Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina.

 

Letnji programi osmišljeni su tako da sugrađanima, posebno najmlađima, leto učine prijatnijim uz knjigu i čitanje. Zrenjaninski bibliotekari su hteli da pokažu da je kultura potrebna uvek i svuda. A da biblioteke, šireći ovu poruku, nemaju zidove.

 

– Održali smo veliki broj javnih čitanja na otvorenom i izašli van zgrade biblioteke. Širili smo dobru atmosferu koju čitanje podrazumeva. Bili smo na plaži, u parku, na trgu, u Gradskoj bašti, u kafeima… Održali smo veliki broj radionica, gledali smo filmove, ugostili pisce za decu i odrasle. Napravili smo hor, snimali smo filmove, razgovarali smo o aktivizmu u kulturi, o odnosu između tradicije i modernog. I čini nam se da je ovo leto bilo prekratko, jer smo se sjajno zabavili – kaže urednica kulturnog programa u Gradskoj narodnoj biblioteci “Žarko Zrenjanin” Jelena Đorđević Perc.

 

gradska narodna biblioteka

Gradska narodna biblioteka otvorila i “Knjižider”

 

Uz “Čitanjac” u Gradskoj i Plankovoj bašti, na kupalištu Peskara, u gradskim kafeima i na platou pred bibliotekom su otvorena dva nova čitalačka kutka sa izdanjima biblioteke. Ovog avgusta otvoren je, sada već čuveni, frižider sa knjigama – “Knjižider” na gradskom kupalištu Peskara. Nastao kao rezultat lepe saradnje zrenjaninskih bibliotekara i tima iz ugostiteljskog objekta sa ovog kuplišta, vrlo brzo je postao popularan na društvenim mrežama i u medijima. A, što je najvažnije, i među sugrađanima koji su pozajmljivali i poklanjali svoje knjige kako bi obogatili fond novog čitalačkog kutka.

 

– Tokom leta nastavljena je saradnja sa NURDOR-om i Međuopštinskom organizacijom slepih i slabodvidih Zrenjanin. Održan je i drugi Bazar polovnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Biblioteka je proslavila 45. rođendan svoje knjižare, odnosno Kluba knjige. U proteklom periodu, zrenjaninski bibliotekari posebno su bili posvećeni besplatnim Mikrobit radionicama početnog programiranja. Zahvaljujući njima je naša biblioteka postala jedna od pet biblioteka u Srbiji koje su u okviru projekta “Digitalni građanin” dobile 3D štampač za iskazani trud – napominje Đorđević Perc.

 

Pročitajte još: Narodni muzej Zrenjanin predstavio aplikaciju „Vizije muzeja“ (Video)

 

Već u septembru, nastavljajući u radnom maniru, Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin” i Narodni muzej Zrenjanin započinju novi ciklus Storytelling radionica. Na njima će se, kroz pričanje priče, oživeti lokalna istorija. Planiran je i novi ciklus Mikrobit radionica. A u okviru Dečjeg odeljenja biblioteke biće otvorena savremeno opremljena E-biblioučionica.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM