• Gostovanje predstave „Ledene doktrine“, tema je nacistički govor mržnje

    Jevrejska opština Zrenjanin, uz pomoć Saveza jevrejskih opština Srbije i u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina, u goste dovodi predstavu iz Segedina „Ledene doktrine“. Predstava će biti odigrana povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, a u sklopu projekta „Korak napred“.   Nesvakidašnja predstava „Ledene doktrine – varijacije na temu nacističke retorike“ pozorišne […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Gostovanje predstave „Ledene doktrine“, tema je nacistički govor mržnje

    Jevrejska opština Zrenjanin, uz pomoć Saveza jevrejskih opština Srbije i u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina, u goste dovodi predstavu iz Segedina „Ledene doktrine“. Predstava će biti odigrana povodom 27. januara, Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta, a u sklopu projekta „Korak napred“.

     

    Nesvakidašnja predstava „Ledene doktrine – varijacije na temu nacističke retorike“ pozorišne trupe Metanoia Artopedia iz Segedina, biće odigrana subotu, 26. januara, od 20 časova, na velikoj sceni Kulturnog centra.

     

    Predstava je prvenstveno nastala sa ciljem da senzibiliše današnju omladinu na opasnosti nacističkog govora mržnje. Ona pokazuje kako se mogu prepoznati njegovi elementi u današnjem svakodnevnom govoru.

     

    Predstava bira neobično estetsko predstavljanje Holokausta. Umesto na perspektivu žrtava, fokusira se na počinioce. Zapravo, bavi se njihovim načinom razmišljanja i upotrebom jezika. Fokusira se na jezičku propagandu koju je Viktor Klemperer, književnik iz Drezdena, nazvao „Jezik Trećeg rajha“. Ta propaganda je bila dovoljno snažna da masovno zamuti razum prosečnog građanstva, da ih načini ubicama ili kolaborantima u ubistvima.

     

    Tekst predstave je slobodna interpretacija različitih dokumenata iz tog perioda. Predstavljeni su citati iz memoara preživelih, ali osnovu teksta čine govori i izjave nemačkih i mađarskih počinioca koji su odgovorni za genocid (Hitler, Himler, Ajhman, Laslo Endre, Mikloš Horti).

     

    Pored nacističkih tekstova 30-ih i 40-ih godina, u predstavi je prisutna i današnja manifestacija ekstremne desnice, koja dospeva u javnost preko neimenovanih komentara na blogovima i internetskim forumima, kao i kroz izjave pojedinih javnih ličnosti.

     

    Predstava „Ledene doktrine“ je oblik specijalne otvorene dramaturgije: gledaoci popunjavaju sociološki upitnik, koji omogućava evaluaciju predstave iz perspektive publike.

     

    Predstava „Ledene doktrine“ biće izvedena na mađarskom jeziku, a obezbeđen je prevod na srpski. Ulaz je besplatan.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura