• Glumac Jovica Jašin gostuje u Segedinu

    Glumac Jovica Jašin 29. septembra gostuje u Domu manjina u Segedinu, gde će igrati monodramu „Paorska groznica“, Radivoja Šajtinca, u režilji Ljuboslava Majere.   Gostovanje Jovice Jašina, renomiranog zrenjaninskog glumca, organizovao je Srpski dokumentacioni centar iz Budimpešte, u okviru programa manifestacije „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“. O ovoj monodrami se može reći da je to […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Glumac Jovica Jašin gostuje u Segedinu

    Glumac Jovica Jašin 29. septembra gostuje u Domu manjina u Segedinu, gde će igrati monodramu „Paorska groznica“, Radivoja Šajtinca, u režilji Ljuboslava Majere.

     

    Gostovanje Jovice Jašina, renomiranog zrenjaninskog glumca, organizovao je Srpski dokumentacioni centar iz Budimpešte, u okviru programa manifestacije „Mesec srpske kulture u Mađarskoj“.
    O ovoj monodrami se može reći da je to dramatična, bespoštedna, poetična, belohumorna i crnohumorna, sočna i slikovita ispovest pojedinca pred istorijom i posle nje. Bogat ljudski predeo panonskog zemnog sazvežđa, otadžbina i porodica, ljubav i polagano umiranje, humor i sarkazam, slike života i poruke iz sna.

     

    Jovica Jašin glumac je specifične tihe snage i ekspresije, član profesionalnih pozorišnih kuća u Kikindi, Tuzli i Zrenjaninu.
    Ljuboslav Majera je pozorišni reditelj prepoznatljivog scenskog i poetičnog rukopisa, od antičkih do savremenih tekstova, univerzitetski profesor u Srbiji i Slovačkoj, laureat brojnih nagrada i priznanja.

     

    Radivoj Šajtinac je među najznačajnijim književnicima savremene vojvođanske i srpske književnosti. Pesnik, romanopisac, eseist, autor više od trideset knjiga različitih književnih žanrova, dobitnik brojnih priznanja za knjniževno stvaralaštvo i prvi laureat nagrade Dimitrije Mitrinović za ukupni doprinos srpskoj kulturi.

     

    Vladimir Agić – Aga, koji je autor muzike za ovu monodramu, poznati je muzičar, kompozitor, zapaženi autor muzike za veliki broj predstava u dijapazonu od Sofokla do Edvarda Bonda.
    Sa monodramom “Paorska groznica” Jašin je gostovao u mnogim mestima u Vojvodini i drugim delovima Srbije, u Republici Srpskoj, Sloveniji, ali i u inostranstvu. Uspeh te predstave podstakla ga je da nastavi angažman u tom žanru pa su usledile monodrame “Franše D’ Epere na Južnom bulevaru” po tekstu Aleksandra Popovića i “Ima jedna zemlja”, koja je nastala na osnovu knjige “Pisma iz Srbije” Bojana Ljubenovića.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura