• Fotografije koje prikazuju lepotu nošnji vojvođanskih Slovaka

    Izložba „Slovačka lepota“ biće otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 28. avgusta, u 19 časova, u okviru programa ovogodišnjih „Dana piva“.   Izložba, čiji su autori Branislav Kokavec i Pavel Surovi iz Kisača, obuhvata fotografije koje spajajući tradicionalno i moderno prikazuju lepotu nošnji vojvođanskih Slovaka. Izložba „Slovačka lepota“ je ujedno i podsetnik na […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Fotografije koje prikazuju lepotu nošnji vojvođanskih Slovaka

    Izložba „Slovačka lepota“ biće otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 28. avgusta, u 19 časova, u okviru programa ovogodišnjih „Dana piva“.

     

    Izložba, čiji su autori Branislav Kokavec i Pavel Surovi iz Kisača, obuhvata fotografije koje spajajući tradicionalno i moderno prikazuju lepotu nošnji vojvođanskih Slovaka. Izložba „Slovačka lepota“ je ujedno i podsetnik na 245 godina života Slovaka u Kisaču.

     

    Izložba će trajati do 22. septembra, a nadležni kustos je Branka Babić, kustos – etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    – Naseljavajući ove prostore u nekoliko etapa, počev već od kraja XVII veka, idući za boljim životom, Slovaci su prvobitno obitavali u nepovoljnijim životnim prilikama. Ove životne nedaće su, vremenom, težili da nadomeste lepom nošnjom, koja ih je sa jedne strane identifikovala i izdvojila od ostalih naroda, a sa druge strane zadržavajući elemente nošnje koje su sa sobom doneli održavali su čvrstu vezu sa svojim poreklom i korenima – navodi Pavel Surovi.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura