• Folklorna sekcija praktično jedino mesto koje okuplja mlade u Radojevu

    Folklorna sekcija Kulturno – umetničkog društva „Dobrivoje Putnik“ praktično je jedino mesto koje okuplja mlade u Radojevu, selu u opštini Nova Crnja. Drugih udruženja, pa čak ni sportskih klubova, u selu nema.   Selo je malo, ima oko 1.000 stanovnika i poprilično je siromašno, a poslednjih godina beleži veliki odliv stanovništva. Dok su u selu, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Folklorna sekcija praktično jedino mesto koje okuplja mlade u Radojevu

    Folklorna sekcija Kulturno – umetničkog društva „Dobrivoje Putnik“ praktično je jedino mesto koje okuplja mlade u Radojevu, selu u opštini Nova Crnja. Drugih udruženja, pa čak ni sportskih klubova, u selu nema.

     

    Selo je malo, ima oko 1.000 stanovnika i poprilično je siromašno, a poslednjih godina beleži veliki odliv stanovništva. Dok su u selu, mladi, zahvaljujući grupi entuzijasta, ipak imaju gde da provedu slobodno vreme.

     

    – Imamo tridesetak članova, što je za ovako malo selo jako dobro. Preko godine vredno radimo, imamo probe i dosta nastupa. Deca i mladi, a raspon godina naših članova je od osam do 18, jako vole folklor a posebna kada se sa takmičenja vratimo sa nagradama – kaže za portal zrenjaninski.com sekretarka KUD-a „Dobrivoje Putnik“ Ivanka Milošev.

     

    Za više od 70 godina, koliko društvo postoji, osvojili su mnogo važnih nagrada.

     

    – Imamo odličnu saradnju sa dva grada u Republici Srpskoj i dva u susednoj Rumuniji, a svake godine idemo na jedno međunarodno takmičenje. Ove godine bili smo u Turskoj, prošle u Makedoniji, na Ohridu, a bili smo i u Grčkoj, Italiji… Deci ta putovanja mnoga znače, jer u privatnom aranžmanu većina ne bi mogla da ode ni do Beograda – ističe Milošev i dodaje da deca putovanja iskoriste i da bi što više videla, saznala, obišla…

     

    Ono na šta su u KUD-u „Dobrivoje Putnik“ posebno ponosni su nošnje.

     

    – Imamo nošnje na kojima bi nam mogla pozavideti mnogo bogatija kulturno – umetnička društva. U neka srećnija vremena smo ih dobili, pa imamo kompletnu banatsku, srbijansku, vlašku i makedonsku nošnju. Sada je čuvamo da nam što duže traje – ističe Milošev.

     

    Kulturno – umetničko društvo se finansira iz opštinskog budžeta, a ove godine je dobilo 225.000 dinara. Ipak, uvek se nekako snađu za odlazak na takmičenja, jer  su ona kruna rada u toku godine.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura