• Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine i ove godine biće u Zrenjaninu

    Zrenjanin i Narodno pozorište „Toša Jovanović” drugu godinu zaredom biće domaćini najboljim dramskim i lutkarskim predstavama vojvođanskih pozorišta u proteklih godinu dana, u selekciji Slobodana Savića.   Na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji se održava od 12. do 18. aprila, pod sloganom „Pozorište u stigmatizovanom društvu“, nastupiće Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina, Pozorište […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine i ove godine biće u Zrenjaninu

    Zrenjanin i Narodno pozorište „Toša Jovanović” drugu godinu zaredom biće domaćini najboljim dramskim i lutkarskim predstavama vojvođanskih pozorišta u proteklih godinu dana, u selekciji Slobodana Savića.

     

    Na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji se održava od 12. do 18. aprila, pod sloganom „Pozorište u stigmatizovanom društvu“, nastupiće Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno pozorište Subotica, Srpsko narodnog pozorište, Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz, Narodno pozorište Sombor, kao i Dečje pozorište Subotica.

     

    – Prošle godine bili smo odlični domaćini ovog festivala, koji nam mnogo znači, jer Zrenjanin mnogo ulaže u kulturu, posebno u pozorište. To mora da rezultira i na ovaj način. U proteklom periodu odrađene su brojne predstave, zapažene i kod publike i kod kritike. Bili smo i domaćini dva festivala, ovog pokrajinskog, i lutkarskog na nivou Srbije. Dobili smo i  najviše državno priznanje – Sretenjski orden, i sve to moramo opravdati. Zadatak je ozbiljan i odgovoran, ali mi smo spremni da ga ispunimo – istakao je direktor zrenjaninskog pozorišta Ivan Francuski.

     

    On je napomenuo da je Zrenjanin spreman i za novi zadatak, da ovaj festival organizuje i u naredne tri godine, što mu je već povereno.

     

    Pozorište je most koji povezuje različitosti

     

    Predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine Valentin Vencel istakao je da je veoma uzbuđen zbog dolaska u Zrenjanin, jer je to njegov rodni grad.

     

    – Na ovom mestu načinio sam prve pozorišne korake. Zrenjanin je, po meni, izvanredan spoj sjajne publike i izuzetnog teatra. Živimo u svetu punom antagonizama a pozorište je most koji povezuje različitosti. Zrenjaninska publika, koja je interkulturalna, prava je sredina za ovakvu vrstu događaja, za pozorište kao prostor zajedništva u različitosti – naglasio je Vencel, ocenjujući ovogodišnji festival kao jedan od najkvalitetnijih na Balkanu, sa repertoarom na srednjoevropskom nivou.

     

    festival profesionalnih pozorišta vojvodine
    Goran Kovačević, Ivan Francuski i Valentin Vencel

     

    Na konferenciji je svečano potpisan i ugovor o donatorstvu između zrenjaninskog pozorišta i kompanije „Gomex“, koja je sponzor festivala. Čelnik kompanije „Gomex“ Goran Kovačević naglasio je da mu je drago zbog nastavka saradnje sa zrenjaninskim pozorištem.

     

    – Kultura oplemenjuje a samim tim svima donosi dobitak. Mi dugoročno pomažemo Narodno pozorište u Zrenjaninu i Sterijino pozorje, i imali smo odlične rezultate. Raduje da je i ova manifestacija, koju je Zrenjanin preuzeo na pet godina, sve bolja. Mi ne očekujemo promene preko noći, to je uvek dugoročni proces, ali svake godine treba načiniti pozitivan pomak – reči su Kovačevića.

     

    Ovi pozorišni komadi su na programu festivala

     

    Svečano otvaranje festivala je u petak, 12. aprila, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, od 19 časova. Prvi festivalski događaj je otvaranje izložbe pod nazivom „Lutka u fokusu“, u foajeu pozorišta. Od 20 časova je mjuzikl „Bilo jednom u Banatu“

     

    U subotu, 13. aprila, od 10 časova su „Carski pevači“, predstava Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”. Od 19 časova je predstava „Zatvorenik i šestoprsti” Pozorišta mladih Novi Sad. U nedelju, 14. aprila, od 20 sati je „Lisistrata“ u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

     

    U ponedeljak, 15. aprila, od 11 časova na repertoaru je „Izvini, mama“, Dečjeg pozorišta Subotica (Scena na srpskom jeziku). Od 13 sati je „Tiritarka hargatar“ – Dečjeg pozorišta Subotica (Scena na mađarskom). Od 20 časova „Veštice iz Salema“, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

     

    U utorak, 16. aprila, od 20 časova je „Hasanaginica“ Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz.

     

    U sredu, 17. aprila, od 11 sati je „Konjski zubić u našeg cara“ Narodnog pozorišta Sombor, a od 20 časova „Tartif“, u izvođenju ansambala Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.

     

    U četvrtak, 18. aprila, od 19 sati je dodela nagrada 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, a u 20 časova predstava u čast nagrađenih „Dopler“ Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura