Kultura Vesti Zrenjanin

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine i ove godine biće u Zrenjaninu

festival profesionalnih pozorišta vojvodine
Veštice iz Salema

Zrenjanin i Narodno pozorište „Toša Jovanović” drugu godinu zaredom biće domaćini najboljim dramskim i lutkarskim predstavama vojvođanskih pozorišta u proteklih godinu dana, u selekciji Slobodana Savića.

 

Na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji se održava od 12. do 18. aprila, pod sloganom „Pozorište u stigmatizovanom društvu“, nastupiće Narodno pozorište „Toša Jovanović” iz Zrenjanina, Pozorište mladih Novi Sad, Narodno pozorište Subotica, Srpsko narodnog pozorište, Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz, Narodno pozorište Sombor, kao i Dečje pozorište Subotica.

 

– Prošle godine bili smo odlični domaćini ovog festivala, koji nam mnogo znači, jer Zrenjanin mnogo ulaže u kulturu, posebno u pozorište. To mora da rezultira i na ovaj način. U proteklom periodu odrađene su brojne predstave, zapažene i kod publike i kod kritike. Bili smo i domaćini dva festivala, ovog pokrajinskog, i lutkarskog na nivou Srbije. Dobili smo i  najviše državno priznanje – Sretenjski orden, i sve to moramo opravdati. Zadatak je ozbiljan i odgovoran, ali mi smo spremni da ga ispunimo – istakao je direktor zrenjaninskog pozorišta Ivan Francuski.

 

On je napomenuo da je Zrenjanin spreman i za novi zadatak, da ovaj festival organizuje i u naredne tri godine, što mu je već povereno.

 

Pozorište je most koji povezuje različitosti

 

Predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine Valentin Vencel istakao je da je veoma uzbuđen zbog dolaska u Zrenjanin, jer je to njegov rodni grad.

 

– Na ovom mestu načinio sam prve pozorišne korake. Zrenjanin je, po meni, izvanredan spoj sjajne publike i izuzetnog teatra. Živimo u svetu punom antagonizama a pozorište je most koji povezuje različitosti. Zrenjaninska publika, koja je interkulturalna, prava je sredina za ovakvu vrstu događaja, za pozorište kao prostor zajedništva u različitosti – naglasio je Vencel, ocenjujući ovogodišnji festival kao jedan od najkvalitetnijih na Balkanu, sa repertoarom na srednjoevropskom nivou.

 

festival profesionalnih pozorišta vojvodine
Goran Kovačević, Ivan Francuski i Valentin Vencel

 

Na konferenciji je svečano potpisan i ugovor o donatorstvu između zrenjaninskog pozorišta i kompanije „Gomex“, koja je sponzor festivala. Čelnik kompanije „Gomex“ Goran Kovačević naglasio je da mu je drago zbog nastavka saradnje sa zrenjaninskim pozorištem.

 

– Kultura oplemenjuje a samim tim svima donosi dobitak. Mi dugoročno pomažemo Narodno pozorište u Zrenjaninu i Sterijino pozorje, i imali smo odlične rezultate. Raduje da je i ova manifestacija, koju je Zrenjanin preuzeo na pet godina, sve bolja. Mi ne očekujemo promene preko noći, to je uvek dugoročni proces, ali svake godine treba načiniti pozitivan pomak – reči su Kovačevića.

 

Ovi pozorišni komadi su na programu festivala

 

Svečano otvaranje festivala je u petak, 12. aprila, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, od 19 časova. Prvi festivalski događaj je otvaranje izložbe pod nazivom „Lutka u fokusu“, u foajeu pozorišta. Od 20 časova je mjuzikl „Bilo jednom u Banatu“

 

U subotu, 13. aprila, od 10 časova su „Carski pevači“, predstava Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”. Od 19 časova je predstava „Zatvorenik i šestoprsti” Pozorišta mladih Novi Sad. U nedelju, 14. aprila, od 20 sati je „Lisistrata“ u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

 

U ponedeljak, 15. aprila, od 11 časova na repertoaru je „Izvini, mama“, Dečjeg pozorišta Subotica (Scena na srpskom jeziku). Od 13 sati je „Tiritarka hargatar“ – Dečjeg pozorišta Subotica (Scena na mađarskom). Od 20 časova „Veštice iz Salema“, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

 

U utorak, 16. aprila, od 20 časova je „Hasanaginica“ Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz.

 

U sredu, 17. aprila, od 11 sati je „Konjski zubić u našeg cara“ Narodnog pozorišta Sombor, a od 20 časova „Tartif“, u izvođenju ansambala Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.

 

U četvrtak, 18. aprila, od 19 sati je dodela nagrada 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, a u 20 časova predstava u čast nagrađenih „Dopler“ Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.

 

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz