• FESTIVAL MUZIČKIH I BALETSKIH ŠKOLA SRBIJE

    ZRENJANIN – Muzička škola „Josif Marinković“ iz Zrenjanina od 8. do 13. maja biće domaćin 61. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije. Od osnivanja Festivala pa do danas, zrenjaninska škola je imala priliku da bude njegov domaćin i 1984. godine.     Na ovogodišnjem festivalu će se predstaviti 64 muzičke škole, nastupiće 64 ekipe solista, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    FESTIVAL MUZIČKIH I BALETSKIH ŠKOLA SRBIJE

    ZRENJANIN – Muzička škola „Josif Marinković“ iz Zrenjanina od 8. do 13. maja biće domaćin 61. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije. Od osnivanja Festivala pa do danas, zrenjaninska škola je imala priliku da bude njegov domaćin i 1984. godine.

     

    Muzička škola

     

    Na ovogodišnjem festivalu će se predstaviti 64 muzičke škole, nastupiće 64 ekipe solista, 34 kamerna ansambla i 11 orkestara iz svih delova Srbije. Festival je otvoren za javnost, a ulaz na sva dešavanja je slobodan.

     

    – Kako nemaju sve škole u okviru svoje delatnosti srednje muzičko obrazovanje, Festival muzičkih i baletskih škola Srbije je usmeren isključivo na osnovno muzičko obrazovanje i vaspitanje, te stoga predstavlja jedinstvenu manifestaciju koja ima za cilj vrednovanje kvaliteta solističkog, kamernog i orkestarskog muziciranja na republičkom nivou. Takmičare će ocenjivati stručni žiri koji čine eminentni profesori iz svih delova Srbije, od kojih su dva člana žirija – profesorka klavira Melita Mironović i profesor trombona Branislav Gagić, kolege iz naše škole – kaže direktorka Muzičke škole „Josif Marinković“ Danijela Radaković Derikrava.

     

    Takmičarski deo odvijaće se u Svečanoj sali škole i u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina, a planiran je i propratni program. Posebnu atrakciju predstavlja svečani koncert povodom otvaranja 61. festivala, koji će se održati u nedelju, 7. maja, sa početkom u 19 časova, u Kulturnom centru Zrenjanina. Na ovom koncertu nastupiće združeni ansambili – gudački i duvački orkestar, kao i horovi, te će na taj način biti predstavljene sve sfere delatnosti Muzičke škole „Josif Marinković“. Ansamblima, pojedinačnim i združenim, dirigovaće profesori Senka Milisavljević, Zorica Kozlovački, Vesna Nemčev, Branislav Gagić i Sanja Popović.

     

    U Svečanoj sali škole održaće se još jedan koncert, u sredu, 10. maja, u 19 sati, dok će se završni koncert, na kojem će nastupiti najuspešniji učesnici 61. Festivala muzičkih i baletskih škola Srbije, održati po završetku ove manifestacije, 13. maja, u 19 časova, u Kulturnom centru, kada je i Dan škole.

     

    Muzička škola „Josif Marinković“, inače, osnovana je 1948. godine. Jedina je osnovna muzička škola u Srednjobanatskom okrugu, a jedina srednja muzička škola u srednjem i severnom Banatu. Delatnost škole odvija se kroz rad sedam odseka: klavirski, gudački, duvački i udaraljke, trzački, odsek harmonike, solo pevanja i teoretski odsek.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura