• Dve mlade zrenjaninske umetnice izlažu u Novom Sadu

    Samostalne izložbe, čije su autorke dve zrenjaninske umetnice Andrea Ivanović Jakšić i Milica Panić, do sredine septembra mogu se videti u Novom Sadu.   Izložba radova Andree Ivanović Jakšić (1979), pod nazivom „Ne gasi um, volju, čula“, postavljena je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Radovi Milice Panić (1990) su izloženi u Galeriji Saveza udruženja likovnih […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dve mlade zrenjaninske umetnice izlažu u Novom Sadu

    Samostalne izložbe, čije su autorke dve zrenjaninske umetnice Andrea Ivanović Jakšić i Milica Panić, do sredine septembra mogu se videti u Novom Sadu.

     

    Izložba radova Andree Ivanović Jakšić (1979), pod nazivom „Ne gasi um, volju, čula“, postavljena je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Radovi Milice Panić (1990) su izloženi u Galeriji Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV). Njena izložba je pod naslovom „Materia Prima“.

     

    Pročitajte još: Konkurs za godišnji izlagački program u Savremenoj galeriji Zrenjanin

     

    – U opusu obe umetnice dominiraju radovi, odnosno slike velikog formata, na koje nanose organske materijale. U slučaju Andree Ivanović Jakšić to su ručno pravljeni papir i boje koje često idu u kombinaciji sa pepelom i zavojem. Ona koristi i neke prirodne procese kao što su visoka temperatura vazduha, kiša ili paljenje. Služeći se ovim procesima i materijalima u svojim delima, Andrea je omogućila koegzistenciju sva četiri osnovna elementa – vode, vazduha, zemlje i vatre. Oni objašnjavaju strukturu prirode – objašnjava Slavica Popov, istoričarka umetnosti i viši kustos u Savremenoj galeriji Zrenjanin, koja je i priredila izložbu Andreinih radova.

     

    Jedan dugotrajan proces

     

    Nastanak ovih slika – objekata je jedan dugotrajan proces dodavanja i oduzimanja. On iziskuje postepeno oblikovanje, ali i grebanje, struganje i glačanje koje slici omogućava da iz dvodimenzionalnosti platna izađe u prostor. Ovi zgusnuti nanosi su transformisane njene misli i emocije usmerene ka potrazi za suštinom ljudske prirode. Nepravilne organske šare, koje tom prilikom dobija, čak i one koje deluju da su geometrijski oblici, imaju blage distorzije. Stvaraju utisak pokreta u zavisnosti od ugla posmatranja. I odaju iluziju gibljivosti i nestabilnosti iako sama struktura slike ima čvrstoću kamena.

     

    – Nazivi radova, koji imaju poseban značaj prilikom stvaranja svakog dela i pažljivo su promišljeni, govore o prihvatanju i pomirenju suprotnosti svetlosti i tame, unutrašnjeg i spoljašnjeg, čoveka i prirode, o neophodnosti njihovog zajedničkog bivstvovanja, i o njihovom harmoničnom sjedinjavanju u njenim delima – govori Popov.

     

    Ova izložba otvorena je do 14. septembra.

     

     

    Milica Panić na platna nanosi zemlju

     

    Na izložbi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine izloženi su radovi, odnosno slike i objekti, koji su nastajali u proteklih četrnaest godina, podeljeni u šest ciklusa, dok obimna produkcija radova na papiru nije obuhvaćena ovom izložbom. Izložbu radova Milice Panić otvorio je Goran Despotovski, profesor na Akademiji  umetnosti Univerziteta u Novom Sadu na Katedri za slikarstvo i predsednik Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

     

    I o toj izložbi, i mladoj umetnici čiji radovi su u postavci, Slavica Popov ima samo reči hvale.

     

    Pročitajte još: Raspisan Likovni konkurs „30×30“, radovi se predaju do 20. novembra

     

    – Milica Panić na platna nanosi zemlju kao univerzalni organski materijal koji simboliše Majku Prirodu, onu koja rađa sva živa bića. Spontanim nanosima, prateći prirodno ponašanje materijala, otkriva i naglašava teksturu prirode, pronalazi lepotu u grubosti i jednostavnosti materijala koji je sposoban da izrazi kako kreativnu tako i svu emotivnu snagu. Iako izložba nosi naziv „Materia Prima“, stavljajući tako akcenat na simboliku zemlje kao prvobitnog haosa iz koga je sve stvoreno, pojedinačno radovi ne nose nikakve nazive, pa je posmatraču dozvoljeno da subjektivno doživljava i tumači teksture i kompozicije unutar slike – veli Slavica Popov.

     

    Za postavku u Galeriji SULUV umetnica je odabrala osam slika iz novije produkcije.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura