• Dragoslavu Mihailoviću uručena Gramata „Pesničke republike“

    Književniku i akademiku Dragoslavu Mihailoviću uručena je Gramata „Pesničke republike“ za roman „Kad su cvetale tikve”.   Gramatu „Pesničke republike” Mihailoviću je uručio Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra. Dodela je upriličena u Mihailovićevom kabinetu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu.   Gramata „Pesničke republike” dodeljuje se na osnovu konkursa „Propuštena prilika”, za […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dragoslavu Mihailoviću uručena Gramata „Pesničke republike“

    Književniku i akademiku Dragoslavu Mihailoviću uručena je Gramata „Pesničke republike“ za roman „Kad su cvetale tikve”.

     

    Gramatu „Pesničke republike” Mihailoviću je uručio Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra. Dodela je upriličena u Mihailovićevom kabinetu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu.

     

    Gramata „Pesničke republike” dodeljuje se na osnovu konkursa „Propuštena prilika”, za nenagrađenu knjigu objavljenu u poslednjih pola veka.

     

    – Do sada sam primio možda čak i 30 nagrada. Ovo je najneobičnija nagrada koju sam dobio, a njome se nagrađuje moja knjiga „Kad su cvetale tikve“. Ona je izašla do sad, ako se ne varam, u 45 izdanja. Nalazi se i u školskom programu i ima mnogo mladih ljudi koji su je pročitali. Ona se i dalje čita i veoma sam polaskan što ste je izabrali i za vašu nagradu – rekao je Mihailović, prilikom uručenja nagrade.

     

    Gramata „Pesničke republike“ dodeljuje se u okviru manifestacije u Novom Miloševu, u Banatskom kulturnom centru, pod sloganom „Svet treba da peva, a ne da ratuje”. Nagrada podrazumeva povelju, poklon sliku, odnosno rad karikaturiste Jugoslava Vlahovića iz ciklusa „Flower power” i objavljivanje knjige dobitnika u izdanju Banatskog kulturnog centra.

     

    Pročitajte još: Predstavljen katalog „Spomen kuća Slavka Županskog“ (Video)

     

    U obrazloženju odluke žirija navodi se da je Mihailović svojim romanom „Kad su cvetale tikve”, angažmanom i skidanjem ideoloških naočara sa lica stvarnosti dao materijal, ali i podsticajnu hrabrost da se i drugi, kako pisci, tako i umetnici, okrenu kritičkom preispitivanju društva u kome se tada živelo.

     

    Dragoslav Mihailović rođen je 1930. godine u Ćupriji. Srpski je književnik, redovni član SANU, dobitnik mnogih nagrada, prevođen na većinu evropskih jezika. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a njegov opus obuhvata romane, pripovetke, drame, ali i publicistiku, studije, oglede, članke.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura