Kultura Vesti Zrenjanin

Dodeljene nagrade “Teodor Pavlović“ Savi Damjanovu i Savi Stepanovu

Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu dodeljena je dr Savi Damjanovu za knjigu „Also sprach Damjanov” a za životno delo likovnom kritičaru Savi Stepanovu.

 

Ovakvu odluku jednoglasno je doneo žiri u sastavu dr Zoran Đerić (predsednik), dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović.

 

Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije Dani Teodora Pavlovića koju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo. Manifestacija će se održati po dvadeseti put od 25. septembra do 11. oktobra 2019. godine u Novom Sadu i Novom Miloševu. Nagrade će Savi Damjanovu i Savi Stepanovu biti uručene u sredu 25. septembra u 14 časova u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu u okviru programa otvaranja manifestacije.

 

Sava Damjanov je pisac, književni istoričar, esejista i univerzitetski profesor. Trenutno predaje na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je i doktorirao pod mentorstvom akademika Milorada Pavića. Kao prozaistu, književna kritika ga smatra jednim od vodećih predstavnika srpskog postmodernizma. Njegovi tekstovi prevođeni su na engleski, francuski, nemački, ruski, poljski, češki, mađarski, slovački, rusinski, ukrajinski, bugarski, slovenački i makedonski jezik. Živi i radi u Novom Sadu.

 

Knjiga „Also sprach Damjanov” sadrži 33 intervjua, koje je tokom 33 godine vodio Sava Damjanov sa novinarima, urednicima kulturnih i književnih glasila, vrlo često i piscima.

 

Nagrada „Teodor Pavlović” za životno delo dodeljuje se Savi Stepanovu na predlog Novosadskog sajma i Galerije „Bel Art” iz Novog Sada.

 

Sava Stepanov, likovni kritičar, rođen je u Padeju. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Urednik je u „Enciklopediji Vojvodine” VANU, te u „Leksikonu umetnika Vojvodine”. Priredio niz autorskih izložbi u zemlji i inostranstvu. Objavljivao je tekstove u brojnim katalozima, časopisima i zbornicima. Pisao je scenarije za televizijske emisije i dokumentarne filmove o likovnoj umetnosti i fotografiji. Objavio je desetak knjiga i preko 20 monografija o domaćim i stranim umetnicima. Dobitnik je brojnih nagrada. Tokom 2019. godine poklonio je svoju kolekciju umetničkih dela Galeriji Matice srpske i time postao jedan o njenih značajnih darodavaca.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM