Kultura Vesti Zrenjanin

Dodeljene nagrade najboljim učesnicima konkursa “Bal u Elemiru”

bal u elemiru
Prvonagrađeni Aleksandar Baljak

Na 14. po redu manifestaciji „Bal u Elemiru – Sremčevi dani” sinoć su, nakon književne večeri, dodeljene nagrade najboljim učesnicima književnog konkursa.

 

Manifestaciju „Bal u Elemiru – Sremčevi dani” organizuje Mesna zajednica Elemir, u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom iz Novog Miloševa, i uz podršku Grada Zrenjanina. Dvodnevni kulturno – zabavni događaj nazvan je po jednom od prvih književnih radova Stevana Sremca, eposa u deset pesama „Bal u Elemiru“, koji je inspirisan istinitim dešavanjima. Centralni događaj je književni konkurs, na kojem je ove godine prvonagrađeni Aleksandar Baljak. Druga i treća nagrada dodeljene su Bojanu Babiću iz Beograda i Milanu Miciću iz Novog Sada.

 

Žiri u sastavu Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša doneo je jednoglasnu odluku. Žiri je odabrao najbolje u konkurenciji više od stotinu radova humorističko – satiričnog žanra, pristiglih iz zemlje i inostranstva.

 

Aleksandar Baljak prvu nagradu je dobio za ciklus aforizama, druga nagrada Bojanu Babiću dodeljena je za priču „Izveštaj Kancelarije za povratak Rahaele Ferari u život”, a treća nagrada pripala je Milanu Miciću za priču „Mali dogovor o ubistvu”. Žiri je pohvalio i radove Rajka Lukača, Branislava Jankovića, Vladimira Bulatovića, Tanje Milutinović i Milana Vurdelje. Uručenju nagrada prisustvovao je samo prvonagrađeni Aleksandar Baljak, dok su Babić i Micić izostali iz opravdanih razloga.

 

A predsednik žirija Uglješa Šajtinac, prilikom proglašenja pobednika ovogodišnjeg konkursa, naglasio je da je Baljak jedan od najboljih srpskih aforističara. Šajtinac je odluku žirija aforistički obrazložio: “Žiri nije imao nikakve šanse, pobednik se sam izabrao”! Srđan Tešin je radove prispele na ovogodišnji konkurs ocenio kao veoma kvalitetne.

 

Zahvaljujući se na nagradi, Baljak je publici u svečanoj sali Mesne zajednice Elemir pročitao neke od svojih aforizama.

 

Pre dodele književnih nagrada, predstavljena je knjiga „Bogzna“ Lasla Blaškovića, direktora Narodne biblioteke Srbije.

 

bal u elemiru

 

Elemir iz godine u godinu sve bolje organizuje „Sremčeve dane“

 

Manifestaciju je, na bini u centru sela, svečano otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, koji je naglasio da Elemir iz godine u godinu sve bolje organizuje „Sremčeve dane“.

 

Po tradiciji, program na bini počeo je koncertom Kulturno – umetničkog društva „Mladost” iz Elemira sa gostima, a zaključen je svirkom grupe „Apsolutno romantično”.

 

Današnji program počinje Kolonijom karikaturista, koji će se okupiti i raditi u zgradi MZ Elemir. U 19 sati je otvaranje izložbe karikatura, a u 19.15 je predstavljanje knjige „Suđenje Jevremovo” Gordane Svilengaćin. Govoriće autorka i književnik Radovan Vlahović.

 

Na bini ispred Mesne zajednice Elemir u 17.30 je nastup Plesnog studija „Naca”, a u 19 časova lutkarska predstva „Ohola princeza”. U 22 sata počinje koncert Saše Matića, a u ponoć je zatvaranje manifestacije uz vatromet.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM