• Dirigentkinja Suzana Lazar organizovala nesvakidašnji susret horova

    Na festivalu horova, koji je zaključen u Sinagogi u Novom Sadu, nastupila je i Zrenjaninka Suzana Lazar, dirigentkinja hora KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.   Četiri hora, i to KUD „Svetozar Marković“, Omladinski hor Nižnjeg Novgoroda, Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva i crkveni hor „Sveti Roman Melod“, priredili su brojnoj publici u Sinagogi nezaboravan […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dirigentkinja Suzana Lazar organizovala nesvakidašnji susret horova

    Na festivalu horova, koji je zaključen u Sinagogi u Novom Sadu, nastupila je i Zrenjaninka Suzana Lazar, dirigentkinja hora KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.

     

    Četiri hora, i to KUD „Svetozar Marković“, Omladinski hor Nižnjeg Novgoroda, Mešoviti hor Somborskog pevačkog društva i crkveni hor „Sveti Roman Melod“, priredili su brojnoj publici u Sinagogi nezaboravan doživljaj.

     

    Ovaj nesvakidašnji susret horova organizovan je zahvaljujući ostvarenom kontaktu dirigentkinje Mešovitog hora KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada, Zrenjaninke  Suzane Lazar, i dirigenta Omladinskog hora Nižnjeg Novgoroda iz Rusije, Maksima Ivanova, i ideji o saradnji i spajanju ova dva pobratimska grada.

     

    Niz koncerta počeo je u četvrtak, 8. novembra, u Somboru gde je domaćin bio Mešoviti hor Somborskog pevačkog društava. U Somboru je nastupalo pet horova uključujući i dečiji hor. Nakon toga, u Beogradu u Ruskom centru za nauku i kulturu nastupili su mešoviti hor KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada i Omladinski hor Nižnjeg Novgoroda iz Rusije.

     

    – Zaista je bilo veliko zadovoljstvo nastupati u Beogradu, ali i u domu naših gostiju iz Rusije. Moram priznati da smo imali osećaj kao da smo u njihovoj kući. Veliko hvala publici koja nas je podržala velikim aplauzom i emocijama koje su izmamile čak i suze. Drago nam je da smo kroz muziku mogli da pokažemo koliko smo se povezali sa našim gostima iz Rusije, koliko smo se zavoleli i koliko je muzika zapravo jaka kada je sve to ostvarila – utisak je dirigentkinje novosadskog hora, Suzana Lazar.

     

    Treći nastup održan je u Subotici, na Trećem subotičkom festivalu duhovne muzike, a domaćini su bili pevači crkvenog hora „Sveti Roman Melod“ i njihova dirigentkinja Dragana Nikolić.

     

    Dirigentkinja Suzana Lazar

     

    Novi Sad imao je čast da zatvori magičan horski krug nastupom sva četiri hora u Sinagogi.

     

    – Lepo i emotivno veče je ispunilo srca publike, jer su muzikom uspeli da sažmu i prenesu veliko iskustvo koje su stekli prethodnih dana. Horovi su pevali dve zajedničke kompozicije – „Tebe pojem“ Stevana Mokranjca, koju sam dirigovala kao dirigentkinja domaćinskog hora, i „Mnogaja ljeta“ Bortanjskog, koju je dirigovao gost iz Rusije, dirigent Maksim Ivanov – kaže mlada zrenjaninska dirigentkinja, uz napomenu da su ona i gost iz Rusije Maksim Ivanov utvrdili daimaju dosta sličnosti, koje su otkrili tokom ovog horskog „maratona“.

     

    – Kroz horske radionice shvatili smo da je naša sličnost u odnosu dirigent – pevač. Takođe nam je bitna energija koja se stvara tokom pevanja, bitan nam je izraz, konekcija među pevačima i dinamika, i naravno – emocija. Bila sam iznenađena da postoje toliko srdačni ljudi i da nije čak ni potrebno da znamo jezik isti jezik, jer je zaista muzika ta koja je činila da se razumemo – zaključuje Suzana Lazar.

     

    Dirigentkinja Suzana Lazar

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura