Kultura

DELA BEČKIH BAROKNIH MAJSTORA U NARODNOM MUZEJU

Joseph Orient - Povratak iz Egipta

ZRENJANIN – U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 19. oktobra, u 19 časova biće otvorena izložba Gradskog muzeja Subotica pod nazivom „Dela bečkih baroknih majstora u Vojvodini“.

Joseph Orient - Povratak iz Egipta
Joseph Orient – Povratak iz Egipta

Izložba, čija je autorka slikarka – restauratorka subotičkog Muzeja Žužana Korhec Pap, ima za cilj da prikaže segment katoličkog crkvenog umetničkog nasleđa u Vojvodini.

Izložba predstavlja ukupno 18 slika visokog umetničkog kvaliteta koje su deo našeg zajedničkog evropskog nasleđa. Među njima su i četiri dela u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin: Sveta Ana, Oplakivanje Hrista, Povratak iz Egipta i Mučenje svetog Erazma, kao i slike u vlasništvu Župne crkve u Ečki, rad Feliksa Iva Lajhera.

Slike sakralne tematike koje su prikazane na ovoj izložbi su prvenstveno vlasništvo rimokatoličke crkve, ali ima i dela iz zbirki muzeja.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 10. decembra, publika će sresti najveća imena bečkog baroknog slikarstva: Martina Altomontea, Petera Štrudela, Paula Trogera, Feliksa Iva Lajhera, Kremsera Šmita i Huberta Maurera.

Podeli članak
sinovoz
FAM