• Deca kroz zanimljive priče upoznata sa dve velike ličnosti

    U Narodnom muzeju Zrenjanin održana je četvrta radionica u okviru projekta „Storytelling u Muzeju“.   Naslov radionice bio je „Dva sveca: Sv. Jan Nepomuk i Sv. Rafailo Banatski“, a autori, Nataša Stoiljkovski i Biljana Tasković, bibliotekarke Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, u saradnji sa kustosom Narodnog muzeja Dejanom Vorgićem, predstavili su deci lokalnu istoriju kroz […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Deca kroz zanimljive priče upoznata sa dve velike ličnosti

    U Narodnom muzeju Zrenjanin održana je četvrta radionica u okviru projekta „Storytelling u Muzeju“.

     

    Naslov radionice bio je „Dva sveca: Sv. Jan Nepomuk i Sv. Rafailo Banatski“, a autori, Nataša Stoiljkovski i Biljana Tasković, bibliotekarke Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, u saradnji sa kustosom Narodnog muzeja Dejanom Vorgićem, predstavili su deci lokalnu istoriju kroz formu autorske bajke.

     

    Gosti na radionici bili su učenici trećeg razreda Osnovne škole „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina sa učiteljicom Zoricom Ješić.

     

    Deca su kroz zanimljive priče upoznata sa dve velike ličnosti o kojima se zna veoma malo ili gotovo ništa, uprkos činjenici da je katedrala na Trgu slobode – znak raspoznavanja našeg grada, posvećena upravo sv. Janu Nepomuku. Isti je slučaj sa hilandarskim jeromonahom Rafailom Banatskim koji je poslednje godine života proveo upravo Bečkereku u porti Vavedenjskog hrama gde je naposletku podignuta kapelica u njegovu čast. Interesantna predanja u kojima se prepliću istorijske činjenice i legenda dočarala su deci atmosferu i uslove u kojima se nekad živelo u gradu na Begeju.

     

    Storytelling u Muzeju

     

    Projekat „Storytelling u Muzeju“, podržan i finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja, započet je u maju 2018. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    U realizaciji učestvuju Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ i Narodni muzej Zrenjanin. Planirane radionice namenjene su deci nižeg osnovnoškolskog uzrasta i obrađuju zanimnjivosti iz lokalne istorije i tradicije na nov i jedinstven način.

     

    Nosilac projekta je Narodni muzej Zrenjanin, a koordinatori su Jelena Gvozdenac Martinov, direktorka Muzeja, i Tanja Graovac iz Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura