• DANI EVROPSKE BAŠTINE U NARODNOM MUZEJU ZRENJANIN

    ZRENJANIN – Povodom Dana evropske baštine, čija je ovogodišnja tema „Kulturno nasleđe i priroda“, u Narodnom muzeju Zrenjanin, u ambijentu  izložbe  „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“. održana je radionica „Deca pod dudom“.     U radionici su učestvovali članovi grupe „Mala škola biljaka 2017“ i to učenici tri zrenjaninske osnovne škole, “Servo Mihalj”, “Žarko […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    DANI EVROPSKE BAŠTINE U NARODNOM MUZEJU ZRENJANIN

    ZRENJANIN – Povodom Dana evropske baštine, čija je ovogodišnja tema „Kulturno nasleđe i priroda“, u Narodnom muzeju Zrenjanin, u ambijentu  izložbe  „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“. održana je radionica „Deca pod dudom“.

     

    dani evropske baštine

     

    U radionici su učestvovali članovi grupe „Mala škola biljaka 2017“ i to učenici tri zrenjaninske osnovne škole, “Servo Mihalj”, “Žarko Zrenjanin” i “2. oktobar”, i njihovi nastavnici. Autorka i voditeljka radionice bila je  Nevena Dujin Grković, kustos pedagog.

     

    Obilaskom izložbe uz tumačenje sadržaja, učenici su stekli sliku o važnosti belog i crnog duda u zavičajnoj prošlosti. Posebno je istaknut značaj „Skice dvorišta“ i izgubljene slike pod nazivom „Deca pod dudom“, autora Uroša Predića.

     

    Cilj zanimanja bio je da učenici osete važnost očuvanja sada već malobrojnih primeraka duda u okolini, kao i u samom gradu. Ujedno se otvorila mogućnost da u okviru nastave ili vannastvanih aktivnosti deca mogu pratiti život i razvoj odabranih primeraka duda u svojoj okolini.

     

     

    U kreativnom delu radionice deca su likovno, putem crteža ili kolaža, dala svoje viđenje duda iz biološkog i umetničkog ugla. Kao uspomenu učesnici su poneli obeleživač za knjige (bookmark) kojeg su takođe samostalno osmislili i napravili.

     

    Da podsetimo da u Malom salonu zrenjaninskog muzeja, od 14. septembra, publika ima priliku da pogleda izložbu pod nazivom „Priča o dudu i tradiciji svilarstva“ autorke Nataše Knežević, višeg kustosa – biologa iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Izložba o dudu i tradiciji svilarstva predstavlja jednu edukativnu i kompleksnu priču koja doprinosi oživljavanju slike tradicije koja je nekada postojala kod Srba na teritoriji Vojvodine.

     

    Izložba je posebno značajna zato što je ova tema do sada malo obrađivana, a i sam segment svilarstva kao deo tradicije kod Srba je gotovo potpuno izbrisan.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura