Kultura

DA LI STE GA POSETILI: Ovako izgleda renovirani atrijum Muzeja

atrijum Muzeja

Atrijum Narodnog muzeja Zrenjanin, u samom centru grada, odnedavno je osvanuo u novom ruhu, a publika je renovirani prostor prvi put mogla da vidi u toku Evropske noći muzeja, kada je i svečano otvoren.

 

Atrijum je uređen zahvaljujući višemilionaskim sredstvima koje je Muzej dobio od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, u okviru konkursa “Gradovi u fokusu”. Sredstva je, tom prilikom, dobilo i Narodno pozorište “Toša Jovanović”, koje je renoviralo foaje, na ulazu u veliku salu, kao i fasadu okrenutu prema susednoj zgradi Muzeja.

 

Od novca dobijenog na republičkom konkursu, Narodni muzej Zrenjanin je popločao atrijum, postavio binu i osvetljenje, tako da će u narednom periodu događaji koji budu organizovani ovde biti održavani u daleko prijatnijem ambijentu nego što je to do sada bio slučaj.

 

– U planu je da već od ovog leta organizujemo programe u renoviranom atrijumu, čija je površina oko 500 kvadratnih metara i koji ima direktnu vezu sa Trgom slobode. Ovde ćemo održavati koncerte, književne večeri, projekcije, predavanja, dečije radionice, a atrijum će biti na usluzi i drugim institucijama koje žele da koriste ovaj lep prostor – kazala je za portal zrenjaninski.com portparolka Muzeja, viša kustoskinja Sanja Vrzić.

 

atrijum Muzeja

 

Direktorka ovdašnjeg Muzeja Jelena Gvozdenac Martinov ističe da se očekuje još radova koji će biti realizovani u narednom periodu.

 

– Prethodnih deset godina pokušavali smo da renoviramo atrijum i konačno smo u tome uspeli. Ovo nije značajno samo za našu instituciju, nego i za grad Zrenjanin, budući da se u jednom ovakvom prostoru, koji odiše atmosferom starog grada, mogu održavati brojne gradske manifestacije – kazala je Gvozdenac Martinov.

 

Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić naglašava da je lokalna samouprava pružila punu podršku Narodnom muzeju prilikom konkurisanja za dobijanje sredstava, jer je ulaganje u kulturu, kako je rekao, jedan od prioriteta gradske vlasti.

 

– Grad Zrenjanin je podneo projekat, a ustanove kulture su ga sprovele. Imali smo tu čast da pre dve godine dobijemo sredstva, a pošto su završeni radovi i u Narodnom muzeju i u Narodnom pozorištu, sada smo u prilici da ponovo konkurišemo i da uredimo neki drugi prostor u gradu koji je značajan za kulturna dešavanja u Zrenjaninu – istakao je Radišić.

 

atrijum Muzeja

 

Muzej se od 1966. godine nalazi na sadašnjoj adresi, u zgradi nekadašnje Finansijske palate. Zgrada je izgrađena 1893. godine po projektu arhitekte Ištvana Kiša, po stilu pripada akademizmu – neorenesansi i deo je sektora tipične arhitekture koji je pod zaštitom države kao spomenik kulture. Zgrada se nalazi u okviru arhitektonske celine koja obuhvata i Gradsku kuću, zgradu Pozorišta, Katedralu i Mali most, najstariji most u gradu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • ODLIČNO!
    JOŠ SAMO DA TA BINA DOBIJE “HAUBU”, ZBOG AKUSTIKE, DA SE ZVUK NE “RAZILAZI”!?
    POZDRAV IZ ELEMIRA!

sinovoz
FAM