• Čobanski štap eksponat meseca u Narodnom muzeju Zrenjanin

    Narodni muzej Zrenjanin svakog meseca na svojoj zvaničnoj internet stranici izdvaja po jedan eksponat iz svoje bogate postavke. Eksponat meseca ovog puta je čobanski štap iz 1936. godine.   Čobani koji su od proleća do kasne jeseni čuvali stoku na pašnjacima, u svojoj dokolici izrađivali su stočarske štapove koje su često ukrašavali duborezom, opletanjem bagremovim […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Čobanski štap eksponat meseca u Narodnom muzeju Zrenjanin

    Narodni muzej Zrenjanin svakog meseca na svojoj zvaničnoj internet stranici izdvaja po jedan eksponat iz svoje bogate postavke. Eksponat meseca ovog puta je čobanski štap iz 1936. godine.

     

    Čobani koji su od proleća do kasne jeseni čuvali stoku na pašnjacima, u svojoj dokolici izrađivali su stočarske štapove koje su često ukrašavali duborezom, opletanjem bagremovim korenom ili intarzijom.

     

    Pročitajte još: Narodno pozorište „Toša Jovanović“ dobitnik priznanja „Kulturni obrazac“

     

    „Štapovi su ukrašavani ili celom površinom ili samo u gornjem delu. Ornamentika je najčešće predstavljena u vidu kombinovanih geometrijskih motiva, sa urezanim imenom i prezimenom vlasnika (ili samo inicijalima), kao i godinom izrade. Ovako ornamentisani čobanski štapovi predstavljali su pre svega statusni simbol i korišćeni su u svečanijim prilikama“, kažu u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    Na stalnoj postavci Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin nalazi se jedan čobanski štap iz 1936. godine.

     

    čobanski štap
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin