• BAL U ELEMIRU, DANI STEVANA SREMCA

    ELEMIR – Kulturna mapa Srbije i Vojvodine od avgusta 2006. godine, dobila je prestižnu manifestaciju – Bal u Elemiru, Sremčevi dani. Manifestacija je posvećanja Stevanu Sremcu, poznatom piscu i satiričaru koji je jedan period svog života proveo, upravo u Elemiru.     Sremčevo delo “Bal u Elemiru – epos u deset pesama sa slikama u […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    BAL U ELEMIRU, DANI STEVANA SREMCA

    ELEMIR – Kulturna mapa Srbije i Vojvodine od avgusta 2006. godine, dobila je prestižnu manifestaciju – Bal u Elemiru, Sremčevi dani. Manifestacija je posvećanja Stevanu Sremcu, poznatom piscu i satiričaru koji je jedan period svog života proveo, upravo u Elemiru.

     

    sremcevi dani
    “ Sremčevi dani “ u Elemiru

     

    Sremčevo delo “Bal u Elemiru – epos u deset pesama sa slikama u tekstu“, koje je napisao u Nišu, „u čamotinji momačke dokolice, sanjareći o Banatu, vrativši se u detinjstvo“, publikovano je tek 1979. godine. Samo delo, kako smatraju teoretičari književnosti, predstavlja umetničku pripremu pisca za njegovo najznačajnije ostvarenje posvećeno ovdašnjem mentalitetu i običajima – “Pop Ćira i pop Spira”.

     

    Pažnju javnosti, međutim, ovaj igrokaz izazvao je tek kada su Elemirci odlučili da izdaju reprint izdanje ovog dela.

    Tada se i rodila ideja o organizaciji manifestacije posvećene Stevanu Sremcu i njegovom književnom delu.

    Da bi ideja zaživela bila je neophodna podrška Saveta Mesne zajednice Elemir, koji je jednoglasno podržao ideju o održavanju manifestacije i predložio organizacioni odbor, sa zadatakom da osmisli i predloži trodnevni program. Za predsednika odbora izabran je Goran Ibrajter, a za članove Nada Boroš, Goran Škorić i Željko Solomun. Koordinator manifestacije bio je Pero Pilipović.

     

    Na predlog Organizacionog odbora, Savet MZ Elemir je na svojoj 74. sednici održnoj 29. Juna 2006. godine doneo odluku kojom se prihvata program manifestacije „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“, koja će se i održati od 4. do 6. avgusta 2006. godine.

     

    Trodnevi program bio je vrlo bogat i raznovrstan.

     U okviru manifestacije raspisan je književni konkurs pod nazivom “Bal u Elemiru”, koji je, iako prvi put raspisan, naišao na izuzetan odjek i veliko interesovanje. Na konkurs je pristiglo oko 200 radova različitih žanrova. To je zadavalo velike muke žiriju, u kojem su bili profesor dr Mihajlo Pantić, književni kritičar i književnici Borislav Putnik Pub i Radivoj Šajtinac. Prvu nagradu je dobila Branislava Sovilj iz Beograda za priču “Dođi, moćna prirodo”, drugu je dobio Aleksandar Lukić iz Požarevca, a treću su podelili Vojislav Zorić iz Zrenjanina i Nikica Banić iz Inđije.

     

    Prema predviđenom programu, prvog dana manifestacije ulicama Elemira defilovali su gajdaš, dobošar i folklorci. Izložbu pod nazivom „Elemir u doba Stevana Sremca“ priredio je Istorijski arhiv Zrenjanin, a otvorio Borislav Putnik Pub, a zatim su dodeljivane književne i literarne nagrade. Na svečanom otvaranju prve manifestacije “Bal u Elemiru – Sremčevi dani”, prisutnima su se obratili i manifestaciju otvorili Goran Knežević, tada predsednik opštine Zrenjanin, i sekretar Mesne zajednice Elemir Ljubiša Radošević, a zatim su priređeni prigodni koncerti. Sledila je likovna kolonija za karikaturiste, takmičenje u gađanju lovačkom puškom, koncert grupe “Apsolutno romantično”, izložba Etno centra.

     

    Poslednje veče, na bini u centru sela izveden je muzičko –scenski igrokaz “Bal u Elemiru”,koji je priredio i osmislio glumac Jovica Jašin.  Manifestaciju je zatvorio, uz vatromet, Željko Solomun, član organizacionog odbora.

    Pokrovitelji manifestacije pored Saveta MZ Elemir, bili su Skupština opštine Zrenjanin i Izvršno veće AP Vojvodine.

     

    Zbog svog bogatog kulturnog programa i odabranih učesnika manifestacija je privukla veliki broj poseilaca i novinara, koji su je propratili kroz različite medije i dali visoku ocenu njenom doprinosu u negovanju i razvoju kulture.

     

    Nakon deset godina održavanja ove prestižne kulturne manifestacije, sa sigurnošću se može reći da je ona postala tradicionalna i  prepoznatljiva po svom sadržaju, što je i bila osnovna zamisao organizatora.

     

    Nada Boroš

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura