• AVAN: Izložba posvećena jednoj od najstarijih čovekovih alatki

    Etnografski muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike (Beograd), Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu i Narodni muzej Zrenjanin predstavljaju izložbu „Usitnjavanje – Priča o avanu“. Izložba je posvećena predmetu avanu, jednoj od najstarijih čovekovih alatki čija je funkcija ostala nepromenjena do današnjih dana.   Izložba će biti otvorena u utorak, 5. februara, u 19 sati, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    AVAN: Izložba posvećena jednoj od najstarijih čovekovih alatki

    Etnografski muzej u Beogradu, Muzej nauke i tehnike (Beograd), Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu i Narodni muzej Zrenjanin predstavljaju izložbu „Usitnjavanje – Priča o avanu“. Izložba je posvećena predmetu avanu, jednoj od najstarijih čovekovih alatki čija je funkcija ostala nepromenjena do današnjih dana.

     

    Izložba će biti otvorena u utorak, 5. februara, u 19 sati, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, i trajaće do 1. marta. Autori izložbe su Jelena Manojlović, Miloš Matić, Svetlana Mitrović, Daniela Pejović i Ivan Stanić. Nadležni kustos je Branka Babić, kustos – etnolog.

     

    Izložbom se istražuje, valorizuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet – avan, kao specifična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije. Njega s pravom možemo da smatramo civilizacijskom insignijom – označiteljem čovekovog prestanka preživljavanja i početka kulture ishrane. Kontinuirana upotreba u farmaciji svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije. Avan (tarionik) je prva alatka koja se koristila za izradu lekova još u starom Egiptu. U praistoriji su prvi avani izrađivani od kamena. U periodu antike izrađivali su se od kamena i mermera, plitki i slični činiji. U srednjem veku, osim kamena i drveta, počinje da se koristi i bronza. Od kraja 18. veka počinju da se prave i od porcelana i stakla.

     

    Danas se oni izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala. Upravo zbog toga avan je jedinstveno kulturno nasleđe mnogih kultura sveta, a svakako i naše kulture. U kulturi balkanskih naroda usitnjavanje i avan imaju civilizacijski kontinuitet. Na izložbi će, kroz priču o avanu, biti prezentovan ne samo njegov kulturni značaj, već i širi kulturni kontekst usitnjavanja hrane i drugih namirnica i materija, zapravo kulturološki značaj čovekove aktivnosti usitnjavanja.

     

    Na izložbi će biti predstavljeni razni primerci avana, od praistorije do današnjih dana.

     

    avan

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura