Kultura

Autorska vođenja kroz izložbu „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“

Vasa Pomorišac izlozba

Tokom januara 2019. godine, kao deo pratećeg programa izložbe „Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne“, biće održana tri autorska vođenja kroz izložbu. Publika će biti u prilici da se bolje upozna sa likom i delom značajnog zavičajnog slikara 15, 22. i 29. januara, u 18 časova.

 

Vođenja će održati autorke izložbe Ivana Arađan, kustos – istoričar umetnosti, ili Olivera Skoko, viši kustos – istoričar umetnosti.

 

Izložba u Narodnom muzeju Zrenjanin realizuje se povodom 125 godina od rođenja slikara. Upriličena je u saradnji sa umetnikovim sinom Gordanom Pomorišcem, Savremenom galerijom Zrenjanin i drugim institucijama i pojedincima.

 

Izložbu čini 37 radova (slika i crteža), ilustracija, kao i dokumentarni materijal, koji prati život i stvaralaštvo Vase Pomorišca. Poseban naglasak je dat Pomoriščevoj ulozi u posleratnom Petrovgradu, kao i saradnji sa Umetničkom kolonijom u Ečki.

 

Publika ima priliku da vidi najranije radove nastale u ateljeu Stevana Aleksića, ilustracije sa temama iz narodne poezije, čuveni „Portret Milanke Vasiljev“, za koju je Vasa Pomorišac dobio srebrnu medalju 1938. godine u Parizu, kao i neka od poslednjih dela iz 1960. godine.

 

Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija „Gomex“. Izložba će trajati do 15. februara.

 

Podeli članak
bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM