• Akademski slikar Marjan Marić poklonio dva mozaika Muzeju „Đura Jakšić“

    Akademski slikar Marjan Marić ne zaboravlja da je ponikao u šorovima Srpske Crnje. Zato, kad god mu se ukaže prilika, svojim izložbama oduži se rodnom kraju.   Marić je ove godine, zahvaljujući saradnji sa Kulturnim centrom Srpska Crnja, odlučio da svoja dva rada, ne samo izloži, već i pokloni Memorijalnom muzeju „Đura Jakšić“ u Srpskoj […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Akademski slikar Marjan Marić poklonio dva mozaika Muzeju „Đura Jakšić“

    Akademski slikar Marjan Marić ne zaboravlja da je ponikao u šorovima Srpske Crnje. Zato, kad god mu se ukaže prilika, svojim izložbama oduži se rodnom kraju.

     

    Marić je ove godine, zahvaljujući saradnji sa Kulturnim centrom Srpska Crnja, odlučio da svoja dva rada, ne samo izloži, već i pokloni Memorijalnom muzeju „Đura Jakšić“ u Srpskoj Crnji. To su mozaici slika Đure Jakšića „Devojka u plavom“ i „Autoportret“.

     

    Tako su Marjanovi radovi postali deo stalne postavke crnjanskog muzeja. Ujedno su i deo izložbe kojom se u gradovima Srbije predstavlja Srpska Crnja, Đurin muzej i crnjanski velikan.

     

    „Kroz istoriju i vekove, od Kartagine do Vizantije, od Stare Grčke do Rima, mozaik je korišćen za dekoraciju spoljnog i unutrašnjeg prostora, da bi se polako uzdigao i prerastao u umetničku formu. Mozaik je tako, zahvaljujući svojoj postojanosti, uspeo da otrgne prošlost od zaborava“, kažu u Memorijalnom muzeju „Đura Jakšić“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura