Hronika Vesti Zrenjanin

Zaplenjena ilegalno ulovljena kečiga na Tisi, traga se za krivolovcem (Foto)

zaplenjena kečiga
Foto: Zoran Medić

Svetska organizacija za prirodu (WWF) saopštila je da je sinoć na 51. kilometru reke Tise zaplenjena ilegalno ulovljena kečiga, za koju postoji zakonska zabrana ulova.

 

Ribočuvari su zatekli sedam – osam sitnih primeraka kečige u neobeleženoj mreži dužine 80 metara, koja je zaplenjena. Kečiga je momentalno oslobođena i vraćena nazad u reku.

 

Kako je najavljeno, ribočuvari Ustanove „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina, koja je korisnik Ribarskog područja Banat, narednih dana će nastaviti sa terenskim radom i potragom za nepoznatim počiniocem, protiv koga će biti podneta prijava prema zakonskim propisima.

 

zaplenjena kečiga
Foto: Zoran Medić

 

„Još jednom se pokazalo da je gluvo doba noći vreme u kom su krivolovci najaktivniji. Međutim, ribočuvari na Ribarskom području Banata vredno rade na očuvanju ribljeg fonda, pa samim tim i jesetarskih vrsta. Krivolovci se ne ustručavaju da postavljaju mreže kako bi iskoristili povoljne uslove za ulov. Štaviše, sada kada je nivo reke Tise niži, ovog puta su mreže postavili u plićaku, znajući da jesetre plivaju po šljunkovitom dnu, nalik krečnjaku, koje im više nije toliko nedostupno“, saopštila je organizacija WWF Adria – Srbija.

 

Pročitajte još: Žitelji Neuzine očistili obalu Tamiša, među volonterima i petogodišnje dete

 

Ova organizacija podseća da je od 1. januara 2019. godine na snazi trajna zabrana ulova kečige.

 

Zaplenjene kečige nisu imale oznaku po kojoj bi se prepoznalo da su deo akcije poribljavanja u Mađarskoj, kada je u periodu između 13. i 15. maja pušteno u reku Dunav 1.500 primeraka kečige, starijih od godinu dana. Ipak, dobra vest je da ova vrsta ribe može da se pronađe i u drugim rekama u Srbiji, osim Dunava.

 

zaplenjena kečiga
Foto: Zoran Medić

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM