Hronika Vesti Zrenjanin

Ugostitelj Nikola Novaković i pravosnažno osuđen u zrenjaninskom sudu

nikola novaković

Zrenjaninski ugostitelj Nikola Novaković i pravosnažno je osuđen u Osnovnom sudu u Zrenjaninu na uslovnu zatvorsku kaznu, zbog krivičnog dela protivpravno zauzimanje zemljišta, u sticaju sa krivičnim delom samovlašće. Njemu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od deset meseci. Ona se neće izvršiti ukoliko u naredne dve godine ne počini novo krivično delo.

 

U Osnovnom sudu navode da je pomenuta krivična dela Novaković počinio od jula do 17. oktobra 2017. godine, kao i u periodu od 1. januara do 29. marta 2018. godine. Najpre je na “Jezeru 3” Begejske petlje, na parceli koja je vlasništvo Republike Srbije, na zelenoj javnoj površini, bez pravnog osnova postavio opremu i metalnu konstrukciju plutajućeg objekta. On je to učinio bez važeće potvrde, odnosno saglasnosti JVP “Vode Vojvodine” iz Novog Sada za montažu objekta.

 

Zatim je početkom prošle godine postavio ugostiteljski splav na delu parcele koja je u vlasništvu Republike Srbije, odnosno na delu jezera. Novaković je to uradio iako je u međuvremenu prestao da važi ugovor o korišćenju vodnog zemljišta, koji je on ranije zaključio sa JVP “Vode Vojvodine”. Ugovor je, naime, istekao 31. decembra 2017. godine.

 

Slučaj pratile brojne kontroverze

 

Podsetimo, pokušaj izgradnje ugostiteljskog splava na centralnom gradskom jezeru pratile su brojne kontroverze. Naumu Novakovića oštro su se usprotivili građani. Prvenstveno su to učinili meštani naselja Mala Amerika, u čijoj blizini je trebalo da bude izgrađen splav. Žitelji Male Amerike su poručivali da splav narušava ambijentalnu celinu i da mu tu nikako nije mesto. Oni su, čak, podneli i tužbu protiv Novakovića.

 

Posle toga je reagovala i gradska vlast. Novakoviću je naložila da u najhitnijem periodu ukloni objekat iz vode. Gradsko veće u Zrenjaninu je donelo rešenje o odbijanju žalbe ugostitelja, kojim mu je, istovremeno, naloženo da ukloni sporni ugostiteljski splav sa centralnog gradskog jezera.

 

S druge strane, vlasnik splava je govorio da u njegovom naumu da postavi ugostiteljski splav na jezeru niko ne može da ga spreči. Tvrdio je da je pribavio sve potrebne dozvole.

 

– I pre toga imao sam sve papire. Međutim, grupa građana, s kojom sam morao da se tužim, sprečavala me je da posao odradim. Dobio sam sud sa njima i nema prepreka za postavljanje splava. Tri godine plaćam zakup i za zemljište na obali, da bih mogao da ovde izvedem radove – izjavio je svojevremeno Novaković.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Nikad nije imao sve papire. Ista krivična dela je vršio i ranije, samo ga nadležni nisu sprečavali. Nikakav zakup na kopnu nije plaćao korisniku zemljišta. Dobio je privremenu dozvolu na 15 dana, koja je istekla pre nego što je ključno rešenje postalo pravosnažno. Kad je rešenje postalo pravosnažno – dozvola je istekla, a nije je nikad obnovio. I niko mu nije ništa dužan. Šta se tačno i s kim dogovarao – to on najbolje zna. Samo može da gleda kako su se svi ostali saradnici izvukli. Pravosuđe se obrukalo i još uvek zajedno maltretiraju građane koji su raskrinkali korupciju u ovom slučaju. A ima je na svakom koraku – razvlači se šta se stigne, a tragovi se kriju do zastarevanja lične odgovornosti. Čim pravosuđe počne da sprovodi zakon to će jako da se vidi, a ne da ispunjava želje npr nekog predsednika suda ili nekog člana neke komisije . Pa vi sad objavljujte ili verujte u bajke. Novinari bi mogli malo i da istražuju, a ne mikrofon osuđenicima, pa nek iznose svoju istinu. Gde je 53 opljačkanih građana – ni krivih ni dužnih? Jedini su branili i odbranili javni interes, a pretnje, zastrašivanja i napadi nikad da prestanu! Dakle, dokazi postoje, dokumentacija je potpuna!

  • Da je Srbija / Vijvodina banana drzava vidi se vec po tome sto takozvani “splav” nema tehnicku dokumentaciju i uporabnu dozvolu a u eksploataciji je za javnost i sluzi u privredn svrhe. Da li su posjetioci osigurani ? Koliko to plovilo ima pojasa za spasavanje ? Da li netko misli o ljudima? tko je splav konstruirao ?Staticki proracun? Kontrola? Urbanizam? Zadnju rijec ima grad a ne necija ideja . Ili nisam u pravu? Tako je ovdje gdje zivim. Ne smije se postavit sator za vikend( javna uputreba) bez tehnicke dokumentacije i tehnickog pregleda.

sinovoz
FAM