Hronika Vesti Zrenjanin

Tokom praznika brže preko manjih graničnih prelaza

granični prelazi
Foto: Uprava carina

S obzirom na činjenicu da se katolički i pravoslavni Uskrs ove godine praznuju u razmaku od nedelju dana, 21. i 28. aprila, a na njih se potom nadovezuju prvomajski praznici, već od danas se očekuje povećan broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju.

 

Takve okolnosti su dobro poznate carinskoj službi Srbije. Zato se ona svake godine unapred priprema i pojačava aktivnosti na graničnim prelazima u nastojanju da se promet putnika u prazničnom periodu maksimalno ubrza.

 

Bez obzira na blagovremeno preduzimanje svih mera, povremeni zastoji ipak neće moći u potpunosti da se izbegnu. Na put će, naime, istovremeno krenuti kako naši, tako i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu.

 

“Kako biste sebe poštedeli nepotrebnog čekanja savetujemo da se pre putovanja dobro informišete. Informacije o stanju na frekventnijim prelazima Uprava carina svakodnevno dostavlja javnosti ali i Auto moto savezu Srbije. Na sajtu AMSS dostupan je i video prikaz stanja kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje”, saopštavaju iz Uprave carina.

 

granični prelazi
Foto: Uprava carina

 

Radni dani uvek bolji izbor od vikenda

 

Za putovanje su radni dani uvek bolji izbor od vikenda. Preporuka je i da se u vreme praznika izbegavaju veliki, uvek opterećeni prelazi. Mada će na Horgošu biti otvorene sve raspoložive trake (šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj), a smene pojačane dodatnim brojem službenika, bolje je uputiti se ka manjim prelazima. To su Kelebija, Đala, Bački Vinogradi ili Bajmok. Alternativa uvek opterećenim Batrovcima su Šid i Ljuba. Za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski.

 

Putnici koji se u vreme praznika budu uputili ka Crnoj Gori preko prelaza Gostun biće svedoci radova na rekonstrukciji tog prelaza koji su nedavno počeli. Ti radovi, međutim, ne ometaju uobičajan protok putnika i robe.

 

“Savetujemo putnike da prilikom ulaska u Srbiju carinicima prijave sve što sa sobom nose, a nije lični prtljag i vrednije je od 100 evra. Na svu robu iznad ovog limita se plaćaju uvozne dažbine. Propisi u vezi sa unosom gotovog novca nisu se menjali. To znači da svaku sumu veću od 10.000 evra treba prijaviti kako na izlazu, tako i na ulazu u zemlju”, navodi Uprava carina.

 

granični prelazi
Foto: Uprava carina

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM