Hronika YSLAJDER

ŠESTORO STRADALIH U DVA SLUČAJA PORODIČNOG NASILJA

sup
Policijska uprava Zrenjanin

ZRENJANIN – Uprkos maksimalnom angažovanju policije u oblasti porodičnog nasilja, tokom prvih osam meseci ove godine su u srednjem Banatu počinjena dva teška ubistva u kojima je smrtno stradalo šest osoba i u oba slučaja radilo se o krivičnim delima koja su proizvod nasilja u porodici, odnosno nasilja među partnerima, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave Zrenjanin Bojan Marković.

Bojan Marković
Bojan Marković

Predstavljajući izveštaj o stanju bezbednosti u periodu od januara do avgusta, Marković je naveo da je u saradnji sa tužilaštvom i centrima za socijalni rad razvijen jedan od najefikasnijih modela formalne reakcije na pojavne oblike nasilja u porodici koji se, najprostije rečeno, ogleda u primeni koncepta nulte tolerancije na ovakve vrste događaja.

– Veliki broj evidentiranih slučajeva nasilja u porodici, a bilo ih je 269, u odnosu na 204 u istom periodu prošle godine, rezultat je reagovanja u svakoj situaciji koja ima obeležja ovog krivičnog dela. Nažalost, uprkos maksimalnom angažovanju u ovoj oblasti, počinjena su dva teška ubistva – naveo je Marković.

On je podsetio da je nakon toga policija apelovala na građane da prijave posedovanje nelegalnog oružja.

– Odmah nakon toga komšije su prijavljivale ovakve slučajeve, ali je to trajalo dok je još slučaj teškog ubistva bio svež. Za to vreme imali smo tri – četiri zaplene nelegalnog oružja, nakon čega se stalo sa prijavama – objasnio je Marković.

Kada je reč o kriminalitetu uopšte, načelnik zrenjaninske policije je kazao da je zabeležen manji broj krivičnih dela za 3,3 odsto u odnosu na prvih osam meseci prošle godine. Evidentiran je i manji broj krivičnih dela opšteg kriminaliteta.

– Zabeležena je izuzetno niska stopa od 1,8 odsto učešća najtežih krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta u ukupnom broju predmeta. To su razbojničke krađe, razbojništva, iznude, otimice i nevolašćeno korišćenje, odnosno krađa vozila. Ukupno su evidentirana 44 ova krivična dela – naveo je Marković.

Kako je rekao, nije bilo zabeleženih krivičnih dela ubistava i teških ubistava od strane lica iz kriminogene sredine, nije bilo nerešenih slučajeva teških ubistava i ubistava u proteklih deset godina, niti je zabeleženo delovanje organizovanih kriminalnih grupa koje čine krivična dela sa elementima nasilja ili preprodajom narkotika.

Podeli članak
sinovoz
FAM