Hronika YSLAJDER

ŠESTORO STRADALIH U DVA SLUČAJA PORODIČNOG NASILJA

sup
Policijska uprava Zrenjanin

ZRENJANIN – Uprkos maksimalnom angažovanju policije u oblasti porodičnog nasilja, tokom prvih osam meseci ove godine su u srednjem Banatu počinjena dva teška ubistva u kojima je smrtno stradalo šest osoba i u oba slučaja radilo se o krivičnim delima koja su proizvod nasilja u porodici, odnosno nasilja među partnerima, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave Zrenjanin Bojan Marković.

Bojan Marković
Bojan Marković

Predstavljajući izveštaj o stanju bezbednosti u periodu od januara do avgusta, Marković je naveo da je u saradnji sa tužilaštvom i centrima za socijalni rad razvijen jedan od najefikasnijih modela formalne reakcije na pojavne oblike nasilja u porodici koji se, najprostije rečeno, ogleda u primeni koncepta nulte tolerancije na ovakve vrste događaja.

– Veliki broj evidentiranih slučajeva nasilja u porodici, a bilo ih je 269, u odnosu na 204 u istom periodu prošle godine, rezultat je reagovanja u svakoj situaciji koja ima obeležja ovog krivičnog dela. Nažalost, uprkos maksimalnom angažovanju u ovoj oblasti, počinjena su dva teška ubistva – naveo je Marković.

On je podsetio da je nakon toga policija apelovala na građane da prijave posedovanje nelegalnog oružja.

– Odmah nakon toga komšije su prijavljivale ovakve slučajeve, ali je to trajalo dok je još slučaj teškog ubistva bio svež. Za to vreme imali smo tri – četiri zaplene nelegalnog oružja, nakon čega se stalo sa prijavama – objasnio je Marković.

Kada je reč o kriminalitetu uopšte, načelnik zrenjaninske policije je kazao da je zabeležen manji broj krivičnih dela za 3,3 odsto u odnosu na prvih osam meseci prošle godine. Evidentiran je i manji broj krivičnih dela opšteg kriminaliteta.

– Zabeležena je izuzetno niska stopa od 1,8 odsto učešća najtežih krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta u ukupnom broju predmeta. To su razbojničke krađe, razbojništva, iznude, otimice i nevolašćeno korišćenje, odnosno krađa vozila. Ukupno su evidentirana 44 ova krivična dela – naveo je Marković.

Kako je rekao, nije bilo zabeleženih krivičnih dela ubistava i teških ubistava od strane lica iz kriminogene sredine, nije bilo nerešenih slučajeva teških ubistava i ubistava u proteklih deset godina, niti je zabeleženo delovanje organizovanih kriminalnih grupa koje čine krivična dela sa elementima nasilja ili preprodajom narkotika.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.