Hronika

Raspisana poternica za biznismenom koji je bio vlasnik poznate fabrike!

zatvor
Foto: Pixabay

Viši sud u Beogradu raspisao je poternicu za kontroverznim biznismenom Jovicom Stefanovićem Ninijem, bivšim vlasnikom zrenjaninske Fabrike lekova “Jugoremedija”, jer sedam meseci nije došao na suđenje zbog zloupotreba u privatizaciji ove poznate farmaceutske kuće. U pitanju je treća poternica koja je raspisana za Stefanovićem.

 

Njegov advokat je sudskom veću dostavio lekarsko opravdanje prema kome Stefanović nije u mogućnosti da prisustvuje suđenju zbog lošeg zdravlja.

 

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je protiv Stefanovića i još četvoro osumnjičenih optužnicu u aprilu 2013, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj u zrenjaninskoj fabrici lekova “Jugoremedija”, i to suđenje u fazi glavnog pretresa.

 

Savet za borbu protiv korupcije privatizaciju “Jugoremedije” uvrstio u jedan od 24 sporna slučaja prodaje i privatizacije preduzeća u državnom vlasništvu.

 

Pripadnici radne grupe Uprave kriminalističke policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, u novembru 2012. godine lišili su slobode vlasnika preduzeća “MD Nini” iz Niša i “Jaka 80” iz Radoviša, odnosno bivšeg vlasnika “Jugoremedije” Jovicu Stefanovića Ninija, bivšeg direktora za organizaciona, ekonomska i pravna pitanja Zlatka Markovića i direktoricu firme “MD Nini” Olgu Antić, svi iz Niša, zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

 

Oni su uhapšeni u nastavku akcije na rasvetljavanju zloupotreba u postupku privatizacije 24 preduzeća u Srbiji.

 

jugoremedija

 

MUP je tada saopštio da su osumnjičeni u periodu od marta 2006. do februara 2007. godine uvećavali fakture za nabavku sirovina za proizvodnju lekova “Jugoremedije” od AD “Jaka 80” iz Radoviša koje je tu istu sirovinu poreklom iz Indije nabavilo po 70 puta nižoj ceni od prodajne. Na osnovu ovako uvećanih faktura, kako se podozreva, osumnjičeni su pribavili imovinsku korist Stefanovićevom preduzeću “Jaka 80”, u ukupnom iznosu od 396.414.220 dinara, a na štetu “Jugoremedije”. Takođe, na isti način preduzeće “MD Nini” je nabavljalo sirovinu od inodobavljača iz Indije, Nemačke i Italije po 50 puta nižoj ceni od prodajne preduzeću “Jugoremedija”. Na osnovu ovako uvećanih faktura pribavljena je imovinska korist “MD Nini”, čiji je takođe vlasnik Stefanović, u iznosu od 176.815.273 dinara, a na štetu zrenjaninske kompanije.

 

Podsetimo, makedonska firma “Jaka 80” je 2002. godine kupila “Jugoremediju”, ali je posle višemesečnih radničkih protesta, koje je predvodio tadašnji radnički lider Zdravko Deurić, raskinut ugovor o privatizaciji, a preduzeće su preuzeli mali akcionari. Oni su sve vreme tvrdili da je Nini upropastio fabriku i da mu je to dozvolio tadašnji državni vrh.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM