Hronika

Povećan broj požara u atarima Stajićeva, Perleza i Belog Blata!

Povećan broj požara

Povodom znatno povećanog broja požara na otvorenom prostoru u prethodnom periodu, konkretno u atarima Stajićeva, Perleza i Belog Blata, sa zahvaćenim delom Carske bare, izazvanih zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji pale strništa i biljne ostatke na njivama, u sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga održan je sastanak.

 

Sastanku su prisustvovali načelnica Okruga Snežana Vučurević, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, predsednici opština, načelnik Odeljenja za vanredne situacije, predstavnici gradskog i opštinskih štabova za vanredne situacije, policijskih organa i vatrogasnih udruženja.

 

Na kraju sastanka upućen je apel građanima da ne pale strništa i druge biljne ostatke i rastinje na otvorenom prostoru zbog velikog rizika i opasnosti od požara i širih posledica koje mogu biti izazvane. Poručeno je i da će neodgovorni pojedinci snositi zakonom propisane sankcije.

 

Takođe je predloženo da nadležne policijske službe pojačaju patroliranje, kao i da poljočuvarske službe pojačaju svoje aktivnosti na obilasku terena i sprečavanju spaljivanja biljnih ostataka na otvorenom prostoru.

 

Dobrovoljna vatrogasna društva u selima u narednom periodu treba da uvedu dežurstva zbog rizika od požara zbog poljoprivrednih radova u atarima koji su još u toku, i da im u tu svrhu lokalne samouprave obezbede sve potrebne uslove za rad.

 

„Gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije treba hitno da održe sednice i razmotre situaciju na terenu. Lokalne samouprave u Srednjobanatskom upravnom okrugu treba da donesu odgovarajuće naredbe i odluke u cilju prevencije rizika od požara i delovanja u slučaju izazivanja požara“, navedeno je posle sastanka.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM