Hronika YSLAJDER

POSTUPAK PROTIV IZVRŠITELJA JOŠ UVEK U FAZI ISTRAGE

Vićentije Darijević

ZRENJANIN – Predmet koji je izazvao veće interesovanje javnosti u gradu na Begeju, u kojem je početkom oktobra Viši javni tužilac u Zrenjaninu doneo naredbu o sprovođenju istrage protiv izvršitelja iz jedne zrenjaninske kancelarije, još uvek je u fazi istrage, kaže branilac jednog od osumnjičenih Vićentije Darijević.

 

Vićentije Darijević

 

Viši javni tužilac doneo je naredbu o saslušanju osumnjičenog B. P. iz Novog Sada, zaposlenog kao javni izvršitelj u Zrenjaninu, kao i osumnjičenog B. S. iz Zrenjanina, lica koje je radilo u kancelariji javnog izvršitelja, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu. Istragom je obuhvaćen i M. P. iz Novog Sada, zbog krivičnog dela zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

 

Osumnjičeni se terete za zloupotrebu u postupku izvršenja radi naplate potraživanja izvršnog poverioca, prodajom nepokretnosti izvršnog dužnika – poslovnog prostora u Zrenjaninu. To su, kako navode u tužilaštvu, učinili u korist privrednog društva „Home Interpoint“ iz Novog Sada, kome je time i pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od preko sedam miliona dinara.

 

Nakon saslušanja, Viši javni tužilac u Zrenjaninu je nadležnom sudiji za prethodni postupak predložio određivanje pritvora protiv osumnjičenih.

 

-U međuvremenu, doneto je i rešenje o proširenju istrage, zbog naplate potraživanja koja su imali radnici i drugi poverioci firme „Vojvodinaput“. U tom slučaju naplata potraživanja rađena je prema dužnikovom dužniku, odnosno Javnom preduzeću „Putevi Srbije“. Stav tužilaštva je da je tu bilo propusta i nezakonitosti izvršitelja, što odbrana pobija, uz tvrdnju da je sve urađeno po zakonskim normama o obezbeđenju i izvršenju – kaže advokat Darijević, koji je branilac osumnjičenog B. S. iz Zrenjanina.

 

On tvrdi da su i B. P. iz Novog Sada i B. S. sve radili po zakonu.

 

-Sledi faza saslušanja svedoka, ali mislim da organi policije i tužilaštva nisu u potpunosti sagledali zakonske odredbe o ovoj materiji i funkcionisanju zakona u praksi, jer su neke radnje za koje se terete izvršitelji u stvari deo uobičajene procedure, usklađene sa zakonom i već zaživele. Zbog toga smo optimisti u pogledu ishoda ovog slučaja – napominje Darijević, uz upozorenje da je posebno problematična činjenica da je osumnjičenima određen pritvor od 10. oktobra, sa obrazloženjem da osumnjičeni ne bi uticali na svedoke.

 

– Ostalo je da se ispita još 15 svedoka, nadamo se da će se to završiti do početka decembra i da će se time steći uslovi za ukidanje pritvora, koji je po mišljenju odbrane suvišna mera. A ako postupak uopšte uđe u fazu podizanja optužnice, uveren sam da ćemo uspeti da dokažemo da nema inkriminacije u ovom slučaju – zaključuje Darijević.

 

On napominje da njegov branjenik B. S. ne može ni biti terećen za krivično delo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, jer nije imao status službenog lica i izvršitelja, već je bio administrativni radnik u kancelariji, angažovan po ugovoru o privremeno-povremenim poslovima.

 

Za sve vreme od pokretanja istrage, od 10. oktobra, inače, kancelariju novosadskog izvršitelja u Zrenjaninu preuzeo je drugi izvršitelj, koji sve radnje obavlja u ime procesuiranog B. P.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz