Hronika YSLAJDER

POLJOČUVARI PRONAŠLI DVE DEMENTNE OSOBE I JEDAN LEŠ!

košnice

ZRENJANIN – Pune ruke posla ovih dana imaju zrenjaninski poljočuvari, jer su se, osim uobičajenih aktivnosti na zaštiti useva na njivama, povrtarskog i voćarskog roda, kao i sprečavanju požara u atarima, našli i u krajnje neobičnim situacijama nalaženja nestalih osoba, kao i spašavanja košnica.

 

kosnice-pcele
Poljočuvari spasili i košnice sa pčelama

 

– Ono što je aktuelno i o čemu se još priča to je akcija naše službe, kada je pored puta Lazarevo – Zlatica u poslednji čas spašeno 80 košnica sa pčelama, kojima je požar zapretio potpunim uništenjem. A ovih dana su poljočuvari povećali budnost u svim atarima, zbog mogućih požara. Samo u poslednjih nekoliko dana sprečena su tri potencijalno velika požara, koji su mogli da prouzrokuju znatnu materijalnu štetu i nesagledive posledice – govori koordinator Poljočuvarske službe Zrenjanin Branislav Lazić.

 

On podseća da je u ovogodišnjim akcijama poljočuvara sprečena krađa 800 bala sena, koje su oduzete od počinilaca i date na prodaju. U Čenti je oduzeto deset kubika bespravno posečenog drveta, prekršioci su uhvaćeni i procesuirani.

 

– Naši poljočuvari imali su veliku ulogu i u čuvanju useva sa državnih njiva, koje su uzurpirane, čemu smo konačno stali na put. Naša služba je u više slučajeva šumske krađe alarmirala policiju, kojom prilikom je oduzeto 18 motornih testera, uz podnošenje prijava protiv počinilaca – kaže Lazić, podsećajući da su prošle godine zrenjaninski poljočuvari podneli 428 prekršajnih i 26 krivičnih prijava.

 

Zbog toga su proglašeni za najbolju poljočuvarsku službu u Srbiji.

 

– Problem je samo što postupanje po tim prijavama mora biti brže, jer se u nekim slučajevima čeka i više od godinu dana na epilog. A i kaznena politika je blaga, pa neki prekršioci bez ustezanja plaćaju novčane kazne od par hiljada dinara, jer su kršenjem zakona ostvarili daleko veću korist – upozorava Lazić.

 

Kao zanimljivost on ističe i dva primera kada su poljočuvari u ataru pronašli dva dementna lica, kao i slučaj kada je poljočuvar uočio leš starije osobe u kanalu DTD i o tome obavestio policiju.

 

U službi kojom on rukovodi ima 33 poljočuvara, kojima je na raspolaganju pet vozila „Lada niva“, a uskoro se očekuje gradski tender, za bolje opremanje službe. A radi što boje komunikacije sa službom u svakoj mesnoj zajednici na gradskoj teritoriji na oglasnoj tabli istaknuto je ime poljočuvara koji pokriva taj deo atara.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.